tippek

2021.02.21. 07:00

Torokfájás ellen: jót tesz a gyömbér, a fokhagyma…

Múlt héten új sorozatot kezdtünk lapunkban, amelynek témája az egészséges életmód, táplálkozás, a betegségek kezelése házi praktikákkal. Most a torokfájás enyhítéséről lesz szó.

JZS

A bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos, a legjobb választás a tea

Fotó: Shutterstock

Szinte mindannyian ismerjük a karcos, nyelési fájdalmakkal járó kellemetlen érzést a torkunkban. Olykor még nátha és köhögés is társul hozzá. A konyhában azonban erre is találunk házi praktikákat.

A gyömbér ősidők óta ismert természetes „orvosság”. Legtöbben gyomorpanaszokra, emésztési problémákra, menstruációs görcsökre és hányinger csillapítására használják, de a megfázásos betegségek leküzdésében is vezető szerepet tölt be. A reszelt friss gyömbérből készült tea mézzel és citrommal hatásosan veszi fel a harcot a tünetek ellen.

A bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos, a legjobb választás a tea
Fotó: Shutterstock

A méz is nagyon jó a torokfájásra, a köhögés ellen. A népi gyógyászat többféle mézes keveréket ajánl: fekete retekkel, tormával vagy hagymával elkeverve – amit kis időre hagyunk állni – csillapítja a köhögést. A tea szintén ellenszere a tüneteknek. A bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos, egy csésze meleg ital pedig testünket-lelkünket képes átmelegíteni. A kamilla-, csipkebogyó-, bodza- és hársfavirág vagy a mezei kakukkfű például kiváló választás, de számos más gyógynövény áll még rendelkezésünkre. Ezeket az italokat azonban nem csak meghűléses panaszainkra érdemes fogyasztani: a teának számos pozitív hatása van.

A fokhagymakúrát előszeretettel alkalmazták nagyanyáink influenza és megfázásos tünetek esetén. Fél gerezd fokhagymát apróra vágva, egy kanál mézben elkeverve, napi két alkalommal elfogyasztva igazi kanalas orvosságnak számított a régi időkben.

A sós vizes gargarizálás is jó szolgálatot tehet. Egy nagy pohár langyos vízben oldjunk fel fél evőkanálnyi sót, majd azzal gargarizáljunk, de semmiképp ne nyeljük le! Napi 1-2 öblögetés is segíthet a torkunkba tolakodó kórokozók ellen. A gyakori szellőztetés, a friss levegő és a pihenés pedig elengedhetetlen. S bár a házi praktikák sokat segíthetnek, fontos, hogy orvosunkkal is egyeztessünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!