Motoros blog 12. rész

2021.02.07. 07:00

Mutatunk egy csodás kirándulóhelyet: Római-fürdő (videó)

Gondolták volna, hogy a Bakony sűrű erdejében csodás, történelmi múltú kirándulóhely található? Magyarország egyik legszebb szurdokvölgyét 2019. júliusában kerestük fel. A 320 kilométeres motorozás oda-vissza meg sem kottyant azon a vasárnapi napon. Zircet elhagyva Bakonynána felől közelítettük meg a Római-fürdő elnevezésű vízesést.

Mozsár Eszter

 

Fotó: Mozsár Eszter

Az már legyen a történészek feladata, hogy kiderítsék, vajon a Gaja patak sziklák közé préselt vízesése valóban fürdőhely volt a nagy hódító birodalom Pannonia provinciájának területén? Ami már jobban elképzelhető, hogy betyárok, bujdosók leltek menedéket a Bakony erdeiben, barlangjaiban. Jó néhány ma is a híres betyárok nevét őrzi (Savanyó Jóska barlang.)

Fotó: Mozsár Eszter

Bakonynána felől érkeztünk, az egykori fűrészmalom épülete (ma vendégház) mellett haladtunk el az Országos Kéktúra útvonala mentén. Erre is vissza lehet menni, de választhatjuk tovább az utat Jásd felé. A motort a birtok mellett hagytuk.

Fotó: Mozsár Eszter

A kirándulást varázslatossá tette, hogy rajtunk kívül alig páran vették be magukat a sűrű erdőbe. A gyalogút mentén néhol láthatóvá váltak a fák hatalmas gyökerei, máshol a patak mellett haladtunk a völgyben. Határtalan nyugalom, igazi tündérvölgy, ami egyre csak szűkebbé válik. A vízesések előtt a tisztáson szalonnasütő pihenőhely.

Fotó: Mozsár Eszter

Innen már csak rövid gyaloglás a sziklaszorosban és az ember szeme elé tárul a gyönyörű látvány. A vízesésnél bátor fiatalok lubickoltak a hideg vízben, mi erre azért nem vállalkoztunk.

Bakonynánától az út 2 kilométer, ha Jásdról indulunk, kicsit többet, négy és fél kilométert kell gyalogolni. Bárhonnan közelítsük meg, egy biztos, a látványért megéri a fáradság.

Fotó: Mozsár Eszter

Ezek is érdekelhetik