Mire figyeljünk a kiválasztásnál?

2021.02.20. 15:00

Ha saját erőből is megy, anélkül, hogy az ember is hajtja, nem kerékpár

Egyre többen fedezik fel az elektromos kerékpárokat, és persze vannak, akik a hagyományos kétkerekű mellett teszik le a voksukat.

Arany Gábor

Sok azonban a bizonytalanság az elektromos motorral rendelkező rollerek, biciklik kapcsán: kell-e hozzá jogosítvány, vagy biztosítás? Miként lehet velük szabályosan közlekedni? Nos, a KRESZ pontosan meghatározza, hogy a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 Watt teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen, és a kerékpáron továbbá utánfutó vontatására alkalmas berendezés is elhelyezhető.

Így szabályos, mert a jelenleg érvényes magyarországi szabályok szerint az elektromos rollereket tilos a járdán használni! Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy a meghatározás minden elemének meg kell valósulnia ahhoz, hogy kétséget kizáró módon kerékpárként legyen besorolható a közlekedési eszköz. Így tehát látni kell, hogy azok a járművek, amelyeken az emberi erővel való hajtásra szolgáló pedál nincs, nem tartoznak ebbe a kategóriába! Csak akkor számít kerékpárnak, ha a motor kizárólag az emberi erővel való meghajtás segítségét hivatott szolgálni. Azonban az esetben, ha a motor akár önállóan is képes mozgatni a járművet, akkor már segédmotoros kerékpárnak minősül a jármű, amire pedig a kerékpárra érvényes előírásoktól eltérő szabályok vonatkoznak. Röviden: ami gázadásra elindul, az nem kerékpár.

Ez alapján tehát, bár az elektromos rollerekre vonatkozóan egyáltalán nem egyértelmű a szabályozás, mivel az önmagában a gázkar meghúzásával elindul, nem tekinthető kerékpárnak. Így a KRESZ szigorú értelmezése és a rendőrség korábbi nyilatkozatai alapján is csak vezetői engedéllyel vezethető, és (jelenleg) segédmotoros kerékpárnak minősül. A KRESZ értelmében a segédmotoros kerékpár gépjárműnek minősül, mert beépített erőgép hajtja. Fontos tehát, hogy azok a járművek, amik nem kerékpárnak, hanem segédmotoros kerékpárnak tekintendők, csak bukósisakkal, valamint vezetői engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással vehetnek rész a közúti forgalomban. Ráadásul a jelenlegi szabályok szerint ezeket tilos a járdán használni!

Mindezekhez tegyük még hozzá: a KRESZ azon – egyébként sokat vitatott – szabálya, miszerint a kerékpárosra nem kell alkalmazni a szeszes ital fogyasztására vonatkozó korlátozásokat, amennyiben az illető a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, akkor ez a szabály már az előbbiekből levezetve az elektromos rollerrel és motoros segédmotoros kerékpárnak minősülő járművel közlekedőkre nem vonatkozik.

Emiatt lehet aztán a laza sörözést követő hazarollerezésből akár többszörös szabályszegés is.

Ezek is érdekelhetik