életmódi

2021.01.17. 11:00

Lakásunk dísze lehet a teáskészlet

Irodai polcomon pihen egy, a mesés keletet idéző teáskészlet. Néhány éve még abban készítettem a finom nedűt, most már inkább csak dekoráció. Pedig mai rohanó világunkban milyen jó lenne az egyszerű csészét néhanap lecserélni és megadni a módját a teázás ceremóniájának.

Mozsár Eszter

Ezerféle csésze, ha többet vásárolunk, akár alkalmanként másikat használhatunk Fotó: Shutterstock

Nagyanyáink a féltve őrzött Zsolnay- és herendi porcelánnal invitálták ünnepi alkalmakkor a vendégeket. Egy igazi készletnek része volt a teás kancsó, minimum hat darab füles csésze és a hozzá tartozó csészealj. Nem hiányozhatott a cukortartó és a tejkiöntő sem, a kevergetéshez pedig ezüst, díszített kiskanál dukált.

A mai konyhák lakberendezése némileg leegyszerűsödött, ám egy felkészült háziasszony előbb-utóbb birodalmának ékszerévé teheti a teás- (vagy kávés-) készletet. Aki nem szereti a cirádás, festett darabokat, az is a nem kevésbé tetszetős egyszínű porcelánokból válogathat. A gondosan megválasztott, igazi teákat ugyanis porcelánból vagy üvegből érdemes fogyasztani. Ha ugyanazt a kannát használjuk, akkor így nem keveredik a különféle teák – fehér, zöld, oolong, roiboos -aromája. Inni pedig vékony falú, belül fehér mázas porcelánból vagy üvegcsészéből érdemes, így látjuk is a tea színét és árnyalatát. Sokak kedvence az úgynevezett gaiwan, ami három részből áll, az alátétből, csészéből és fedélből. Ezekkel a praktikus eszközökkel legtöbbször kávézókban találkozhatunk.

Kövessünk bármilyen teázási szokást, a színében a bútorokkal harmonizáló vagy a századelőt idéző porcelánkészletek lakásunk díszeivé válhatnak. Ám a legjobb mégis az, ha vendégeinkkel közösen kortyoljuk a forró italt, ami egyben lelkünket is melegíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!