Érdekességek

2021.01.20. 17:00

Emelkedett a kölcsönzések száma a balatongyöröki könyvtárban

218 kötet. Ennyi könyvet vitt haza az az olvasó a balatongyöröki könyvtárból, aki a legaktívabb olvasók listáját vezeti. A toplista ötödik helyezettje is figyelemreméltó könyvet olvasott el: ő 129 művet kölcsönzött. A bibliotéka más érdekességekkel is büszkélkedhet.

Keszey Ágnes

Rógán Edina a tavaly legtöbbet kölcsönzött köteteket mutatja

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Budai Lotti – A szerelem rabszolgái I. kötete volt a legtöbbször kikölcsönzött könyv a balatongyöröki Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtárban, de az írónő több kötete is szerepel a top tízes listán. A második helyen Sally Christie: A király kurtizánjai, míg a harmadikon Addison Cole: Olvass és szeress című könyve áll. A tizedik legtöbbször hazavitt könyv pedig egy gyermekeknek szóló kiadvány Bartos Erika Annakönyv című mesegyűjteménye.

Rógán Edina a tavaly legtöbbet kölcsönzött köteteket mutatja
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

-Abban, hogy a lista nagy részét Budai Lotti könyvei tették ki, nekem is részem volt, hiszen az írónőt nem nagyon ismerték, de én gyakran ajánlottam. Annál is inkább, mert tavaly azt terveztük, hogy 2020. tavaszán könyvtárunk vendége lesz egy író – olvasó találkozón. Érdekes történelmi, romantikus regényeket ír, ez a műfaj és a történelmi családregény nagyon kedvelt az olvasók körében.

A többi toplistás regény is főleg szórakoztató irodalom, mely kicsit vidámabbá tette az embereket – árult el egy kulisszatitkot Rógán Edina könyvtáros. A szakember javaslataira hallgatnak az olvasók, főleg most, amikor a könyvtár zárva tart és csak úgy lehet kölcsönözni, hogy az előre egyeztetett köteteket a könyvtáros összekészíti és az ajtóban átadja az olvasónak. Sőt, a szakember ismeri a törzsolvasók ízlését, így személyre szabottan ajánl olvasnivalót. A romantika és a múltban való kalandozás mellett az izgalom is kellett a balatongyöröki olvasóknak: a thrillerek is a krimik is kedveltek.

A könyvtárba tavaly új olvasók is érkeztek: 28 új beiratkozó volt- bár ez a szám közel feleannyi, mint tavalyelőtt. A 610 beiratkozott olvasó egyébként 7703 mű közül válogathat. Újak között is, hiszen tavaly 675 tavaly került a polcokra Az olvasók tavaly 4311 dokumentumot kölcsönöztek.

-Én azt gondoltam, hogy 2020-ban visszaesés lesz majd mind az olvasók, mind a kölcsönzők számában. De összehasonlítva a tavalyelőtti és a tavalyi év statisztikáit, érdekesen alakultak. Az olvasók száma valóban csökkent: kevesebben érkeztek. Viszont a kölcsönzések száma emelkedett, annak ellenére is, hogy 2020-ban nem működött a strandkönyvtár és rendhagyóan működött a könyvtár – emelte ki Rógán Edina.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!