Az olvasás újra menő!

2021.01.13. 09:55

A kanizsai származású Urbán Anikó 64 darab könyvet olvasott el

Tegnap volt 143 éve, hogy megszületett Molnár Ferenc író, akinek többek között A Pál utcai fiúk című művet is köszönhetjük. Az internet térhódítása miatt az olvasás kissé háttérbe szorult, ám szerencsére nem mindenkinél. Például a fővárosi InfoTárs Egyesület alelnökeként az online bántalmazás témakörrel foglalkozó, kanizsai származású 29 éves Urbán Anikó a Facebook oldalán keresztül arra biztatja ismerőseit és követőit, hogy gyakrabban vegyenek a kezükbe könyvet.

Benedek Bálint

Fotó: Urbán Anikó

- Az olvasás nemcsak hobbi lehet, hanem valódi szenvedély is – írta elektronikus levélben. – Porfogó helyett a könyveim valódi kikapcsolódást nyújtanak, ezért a könyves kritikákkal igyekszem olvasásra inspirálni az embereket. A rajongás gyerekkoromra vezethető vissza. Azonban nem volt igaz rám az a sztereotípia, hogy „könyvmolyként” esetleg zárkózott lennék vagy magamnak való. Szerettem társaságba járni, Nagykanizsán rendszeresen szavalóversenyekre jártam, vagyis a szereplések sem álltak távol tőlem.

Anikó úgy gondolja manapság, olvasni ismét menő dolognak számít. Számtalan közösség és könyvklub alakult online és offline térben egyaránt. Talán az ország legnagyobb ilyen online közössége a Nincs Időm Olvasni Kihívás (NIOK) Facebook csoport, amit Szabados Ágnes alapított évekkel ezelőtt és több ezer tagja folyamatosan inspirálja egymást az olvasásra könyvajánlókkal és közös kihívásokkal. A Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) legfrissebb, 2020-as kutatása a könyvolvasási és könyvvásárlási szokásokról szóló mellbevágó eredményeket közölt. A felmérés szerint a felnőtt lakosság csupán 13%-a olvas rendszeresen és további 34%, aki alkalomszerűen. Ezt azt jelenti, hogy a magyarok többsége egyáltalán nem olvas könyvet.

Fotó: Urbán Anikó

- Bevallom, amikor a kutatási eredmény a kezembe került kicsit meglepődtem és tovább erősítette bennem az elhatározást, hogy a közösségi média felületeimen könyveket ajánljak közelebbi és távolabbi ismerőseimnek – mesélte. – Megható, amikor kapok egy-egy visszajelzést, hogy az ajánlóm hatására olvasták el az adott könyvet – akár olyanok is, akik rendszeresen nem olvasnak.

Az olvasás olyan szenvedély, ami különböző sorsokkal ismertet meg. Mintha nem egy ember életét élném, hanem kicsit olyan, mintha minden történetből, amit olvasok levonnám az élettapasztalatokat. Olyan dilemmákkal és élethelyzetekkel szembesülök, amire egy élet kevés lenne, mégis azáltal, hogy gondolkodom rajtuk nő az önismeretem.

Kutatások által bizonyított, hogy az okostelefonok világában bizonyos ritkábban használt agyi területeinket stimulál az, hogy megértő és elmélyülő olvasásra is időt szánunk. Számtalan esetben csak szelektív olvasásra van időnk a hétköznapokban, de a könyvekkel (vagy az e-book olvasónkkal) való elvonulás teljesen más élményt ad, mint a hétköznapok gyors adatfeldolgozása.

Fotó: Urbán Anikó

- Tény, hogy sokat olvasok, de az emberek azt gondolják, hogy az olvasás olyan időtöltés, ami luxus – folytatta. – Számtalanszor kérdezik, hogy mikor van időm olvasni és olykor a kérdés is vádló, mintha azt hinnék, hogy nincs munkahelyem és egész nap csak otthon „falom” a könyveket. Ez persze nincs így, azt az időt szánom olvasásra, amit az emberek többsége televízió vagy éppen sorozatnézéssel tölt. Akár a tömegközlekedési eszközökön is jól elmerülnök egy történetben, ezért a fővárosban élve naponta akár egy órát is haladhatok az olvasmányaimmal a buszon, trolin, metrón vagy villamoson.

Urbán Anikó 2020-ban 64 könyvet olvasott el, számtalan műfajt kipróbálva, de talán az egyik legnagyobb élményt Irvin D. Yalom világhírű pszichoterapeuta Amikor Nietzsche sírt című könyve nyújtotta.

Véleménye szerint hatalmas a felelőssége a szülőknek, hogy gyerekek számára példamutatással és/vagy közös olvasással mintát nyújtsanak az olvasóvá váláshoz. Tavaly két olyan mesekönyv került a kezembe, amit tíz éves (vagy annál idősebb) fiatalok és szüleik számára ajánl, ez pedig: J.K Rowling Az Ickabog és Maja Lunde Hónővér című könyve biztos választások a közös időtöltésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!