finomságok

2020.12.14. 17:30

Kocsonyahús, liba és kacsa – Sok hús kerül az ünnepi asztalokra

A karácsony közeledtével az emberek több húst vásárolnak, s odafigyelnek arra, hogy minőségi áru kerüljön a család asztalára.

Benedek Bálint

Novák Krisztián füstölt termékeket mutat Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Novák Krisztián szakértő elmondta: a kocsonyahús ebben az időszakban különösen kedvelt, ahogy a kacsát és a libát is keresik a vásárlók. Az ünnep után pedig a legtöbb család malachúst tesz a szilveszteri asztalra, melyből ugyancsak a frissesség számít. Ezenkívül a házias termékek is kedveltek, hisz egyre többen választanak tudatosan, s kerülik a mindenféle ismeretlen adalékanyaggal dúsított nagyüzemi árukat.

– A hagyományos füstölt húsok közül a szívsonka, a tarja, az angolszalonna egész évben kedvelt – folytatta Novák Krisztián. – Családunk generációk óta foglalkozik növénytermesztéssel és állattartással. Gazdaságunk fő profilja a sertéstartás, ami az év minden napján munkát igényel. Turnusonként 1000 sertést hizlalunk, ám a sertés piaci ára kiszámíthatatlan, ezért tovább gondolkodtunk. Hat évvel ezelőtt kistermelői szinten kezdtük el a sertéshús feldolgozását. Ez a szakma ismeretlen volt számunkra, néhány kudarc és kísérletezés után készítettünk olyan termékeket, amelyekkel kiállhattunk a vevők elé. Kezdetben termelői piacokon értékesítettük a termékeinket.

Novák Krisztián füstölt termékeket mutat Fotó: Szakony Attila

Folyamatosan tökéletesítették a termékeiket, igyekeztek a vásárlóik visszajelzései alapján alakítani a kínálatukon. Az idei év nagy fejlődést hozott. Megvásároltak egy régi baromfivágóhidat, amelyet átalakítottak sertés- és marhafeldolgozóvá. Hat év leforgása alatt kistermelői szintről európai uniós engedéllyel rendelkező üzemben folytatják a tevékenységüket. A régi gépeket korszerűbbre cserélték. Terveik között szerepel érlelőkamra kiépítése, ahol több hónapos, illetve -éves sonkákat, szalámikat érlelhetnek. Odafigyelnek a társadalmi felelősségvállalásra is. Karácsonykor szeretnének támogatni három olyan környékünkön élő családot, amelynek nem adatik meg, hogy az ünnepi asztalára friss hús kerüljön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!