PEDIG ÍGY VAN

2020.12.27. 07:26

Kevesen tudják, hogy létezik evés után hirtelen ránk törő fejfájás is

A hirtelen ránk törő fejfájásnak számos okát ismerjük, azonban talán kevesen tudják, hogy a szakemberek megkülönböztetik annak evés utáni fajtáját is.

Polgár Patrícia/vaol.hu

Forrás: Shutterstock

Az evés utáni fejfájás sokszor a legváratlanabb pillanatban tör ránk. Hátterében egyes hozzávalók túlzott fogyasztása, illetve a bizonyos összetevőkre való érzékenység állhat. Amennyiben túl sok cukrot fogyasztottunk, hirtelen megemelkedik a vércukorszintünk, ami aztán úgy, ahogy megemelkedett, hirtelen le is esik, az alacsony vércukorszint következtében pedig szédülés és fejfájás alakulhat ki.

A túlzott sófogyasztás a nátrium túlzott bevitelével jár. Ez megnöveli a vér mennyiségét az ereinkben, ezáltal azok kitágulnak azért, hogy képesek legyenek befogadni az extra vérmennyiséget. Az erek tágulása szintén fejfájáshoz vezet. Egyes élelmiszerek képesek migrént kiváltani az arra hajlamos emberekben. Ilyenek például a tyramin nevű aminosavat tartalmazó erjesztett sajtok, valamint a vörösbor.

Ezek mellett a kémiai tartósítószerekkel készült ételek is növelik a görcsös fájdalom kialakulásának esélyét. A laktóz- és glutén­érzékenyek az ilyen tartalmú ételek fogyasztása után tapasztalhatnak fejfájást. Ahhoz, hogy kiderítsük, mi állhat a jelenség hátterében, jegyezzük fel, hogy milyen ételek fogyasztása után jelentkezett nálunk fejfájás. Ha a feljegyzett adatokban egyezést találunk, forduljunk az adott problémával foglalkozó szakemberhez.

Forrás: vaol.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!