érdekességek

2020.10.11. 10:00

Te ki tudod mondani elsőre, hogy Iklódbördőce? – Mutatjuk Zala megye legérdekesebb településneveit!

Vas megyének ott van Pornóapáti, Pestnek pedig Sári, ahová Bugyin keresztül vezet el az út. Nem kell azonban elhagyni szép Zalánkat se, ha furcsa településneveket szeretnénk találni.

zaol.hu

Kicsit szétnéztünk a megye térképén és kigyűjtöttük azokat a helyeket, amelyek bizonyára a nem zalaiak számára okozhatnak egy kis meglepetést. Természetesen az elsőre kimondhatatlan, vagy éppen vicces elnevezésekre megvan a logikus magyarázat…

Hagyárosbörönd

A Wikipédia szerint, a község 1941-ben, Hagyáros és Bőrönd egyesüléséből jött létre. A Hagyáros elnevezés, feltehetőleg a „hangyás” szóból ered, míg Bőrönd a Berend személynévre utalhat.

Vasboldogasszony

Azaz ahogy az egyik népszerű magyar humoristánk nevezte: IronHappyWoman. A főleg szőlőhegyekből és erdőből álló település közel fekszik a Vas megyei határhoz, ám nevét nem innen, hanem templomának titulusáról kapta. Ahogy Vasboldogasszony honlapja írja, az építményt Szűz Mária tiszteletére (korábbi forrásokban Angyalos Boldogasszony, Nagyboldogasszony, Nagyasszony formában is szerepel) szentelték.

Kemendollár

A látszat ellenére, Kemendollárnak nincs köze a pénznemhez, mivel az elnevezés Kemend és Ollár települések egyesülésével jött létre. A nyelvtanban is okozhat némi fejtörést a település nevének elválasztása, ugyanis, ha helyesek akarunk lenni így szótagoljuk: Kemend-ollár.

Lickóvadamos

A meglehetősen barátságos hangzású névre van logikus magyarázat. A Wikipedia szerint Liczkó 1260-ban már fel-fel bukkant ám az idők során különböző neveken szerepelt (Aqua Lysco, terra Lysco, Naglizkow, Kyslyzko, Felselyzko és Iborlysko). Az elnevezés szláv eredetű. A szó második fele Vadamos a Vadalmás név elferdített változata. Lickóvadamos Lickó (Nagy- és Kis-) és Vadamos településekből 1898-ban lett egyesítve.

Iklódbördőce

A címben már említett település elsőre igen nehezen áll a szánkra. Ez a kis zalai falu régen két különálló részből állt: Kerkaiklódból és Bördőcéből. A Wikipédia szerint 1938. február 24-én egyesítették ezeket, akkor kapták a Bördőceiklód nevet, amelyet 1939-ben újabb névmódosítás követett. Így lett Iklódbördőce. A név első fele egy ősi magyar személynévből, az Ikolból ered, míg Bördőce a szláv brzdo (domb) elnevezésből való.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!