Egy betű is számít!

2020.10.25. 07:00

Szentliszló vagy Szentlászló? Zalai települések és rendkívül hasonló hangzású párjaik

Több olyan zalai községet is említhetünk, amelyeknek országunk másik megyéjében létezik egy csaknem azonos nevet viselő társa. Mutatjuk a listánkat!

zaol.hu

Szentliszlón nagy figyelmet fordítanak a közterületek rendezettségére

Fotó: Szakony Attila

Börzönce – Berzence

Börzönce a Nagykanizsai járásban fekszik, az Egerszeg–Letenyei-dombság területén. Ezzel szemben Berzence már egy somogyi, a Csurgói járásban található nagyközség, amely horvát-magyar határátkelőhellyel rendelkezik.

 

Döbröce – Döbrönte

Döbröce Zalaszentgrót és Sümeg között helyezkedik el Zala északkeleti részén, a Zalaszentgróti járásban. A szláv Dobrete személynévből eredeztethető Döbrönte ugyanakkor már Veszprém megyében, a Pápai járásban lelhető fel, Pápától nem messze.

 

Egervár – Eger

Egervár Zalaegerszeg közelében létesült, Zala és Vas megye határán, a Sárvíz-patak völgyében. Eger azonban már természetesen Heves megyéhez köthető, mindannyian ismerjük az egri vár és Dobó Istvánék történetét.

 

Hévíz – Hévízgyörk

Hévíz, Zala kedvelt fürdőhelye, népszerű turisztikai célpontja a Keszthelyi járáshoz tartozik. Bár a nevekből szomszédos településekre következtethetnénk, Hévízgyörk távol esik tőle: egészen Pest megyéig, az Aszódi járásig kell utaznunk érte.

 

Szentliszló – Szentlászló

Szentliszló község Zalaegerszegtől délre, a Letenyei járásban jött létre. Noha mindössze egyetlen betű az eltérés közöttük, Szentlászló már Baranya megyében, a Szigetvári járásban keresendő.

 

Pölöske – Döröske

Pölöske a Zalaegerszegi járásban, az Egerszeg–Letenyei-dombság területén jött létre. Döröske pedig már egy Vas megyei település a Körmendi járásban, a Kemeneshát Rábára tekintő peremén.

 

+1: Böde – Csöde

Böde és Csöde egyaránt zalai községek a Zalaegerszegi járásban, mégis a listánkra kerültek. Csöde ugyanis már éppen a Zala és Vas közötti határon fekszik, érdekessége, hogy csak az utóbbi megyébe áttérve közelíthető meg.

 

Tetszett cikkünk? Ajánljuk érdekes zalai településnevekről szóló írásunkat is: kattints ide!

A kiemelt képünk Szentliszlón készült. Fotó: Szakony/archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!