A kora őszi hétvégék is a tó mellé hívnak

2020.09.05. 07:00

Balatoni vízi kalandokra fel!

A magyar tenger minden évszakban lenyűgözi az utazót. A Közép-Európa legnagyobb tava melletti településeket nemcsak a nyári főszezonban, hanem azon kívül is érdemes felkeresni.

Benedek Bálint

Badacsonyból nézve is kivételes panorámában gyönyörködhetünk, szemben Fonyód

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

Sokan kellemes gyerekkori élményeik miatt kötődnek valamelyik part menti üdülőhelyhez, vagy épp a nyaralójuk miatt csak néhány kilométeres távolságot tesznek meg.

Pedig a Balaton manapság már ennél sokkal többet kínál, s kivételes adottságai miatt a déli és az északi partszakasz is bővelkedik csodákban, így nem csak a fürdőzés lehetősége miatt vehetjük a magyar tengerhez az útirányt.

Badacsonyból nézve is kivételes panorámában gyönyörködhetünk, szemben Fonyód
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

A tó körül található természeti kincsek felkeresése mellett vagy éppen egy-egy kiadós túra és kirándulás után elmélyülhetünk a helyi gasztronómiában, finom ételeket és borokat ízlelgetve. Bár az iskola ezekben a napokban, szeptemberben már el is kezdődött, az első néhány kora őszi hétvégén általában még barátságos arcát mutatja a vízparti környék. Ha szerencsénk van az időjárással, még a következő hét végi napokon jókat csobbanhatunk is a természetes vízben.

Ha erre még sincs lehetőségünk, akkor a túrák kínálhatnak testi és lelki feltöltődést. A Balaton körüli kerékpárutak az elmúlt években nagyrészt teljesen megújultak, s talán ezért is népszerűek a biciklitúrák, amelyeken keresztül megkerülhető a tó. Egy kis vállalkozó kedvű kreativitással a közeli Balaton-felvidékre is bepillanthatunk, ahol a víztől távolabb eső apró falvakat a Badacsony, a Szent György-hegy, a Csobánc, a Gulács és a Tóti-hegy, azaz a bazalt tanúhegyek ölelik körbe.

A gyaloglás szerelmesei pedig választhatják a települések közti sétát is, hiszen főként a déli part nyaralóövezetei szinte egybekapaszkodtak. Aki ennél is jóval kényelmesebb megoldáson gondolkozik, választhatja a tömegközlekedést. Egy jól összehangolt menetrend összeállításával, autóbusszal és vonattal mindkét partszakasz könnyedén elérhető. Balatonmáriafürdőtől Révfülöpön át egészen Alsóörsig érdemes kipróbálni ezt a megoldást, a retró életérzés garantált, egyszóval

van még idő: balatoni kalandra fel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!