Az aloe vera összehúzza az ereket, ezáltal enyhíti a bőrpírt

2020.08.15. 17:00

Ezek a napégésre ajánlott legjobb házi praktikák!

„Kend be vékonyan tejföllel!” – ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan feledésbe merül. A helyét átvette az aloe vera – nem véletlenül. De vajon melyek a legjobb házi praktikák napégésre? Erre a kérdésre kereste a választ az alábbi felmérés.

Tóth B. Zsuzsa

Az aloe vera kedvező bőrgyógyászati hatásait hiteles források is alátámasztják

Fotó: Shutterstock

Azt hittük, rengeteg házi praktikát ismerünk meg, de csak néhány módszert használ szinte mindenki. És nemcsak Magyarországon, de Európa-szerte is. A felmérés válaszadóinak zöme, 40 százaléka aloe verával enyhíti a napégés tüneteit. A növény mindenféle változatát használják, a levelekből frissen kinyomott zselétől a krémekig.

Az aloe vera jótékony hatásáról a szüleiktől, a médiából és az ismerősöktől hallottak a válaszadók. A második legelterjedtebb módszer a d-panthenol- hatóanyagú, napégés elleni készítmények használata: a válaszadók ötöde alkalmazza a szülők és az orvos tanácsára. A tejfölt a válaszadók tizede használja, ugyanennyien esküsznek a sheavajra, amiről a médiában hallottak. Nemzetközi szinten vannak különbségek: a németek túrót, a lengyelek aludttejet, a románok és a csehek joghurtot használnak tejföl helyett. Az aloe népszerűségére magyarázat lehet, hogy cikkek ezrei szólnak jótékony tulajdonságairól, kedvező bőrgyógyászati hatásait pedig olyan hiteles források is alátámasztják, mint például az Egészségügyi Világszervezet monográfiája. A válaszadók egy része maga tapasztalta ki a legjobb megoldást, mások a médiából szereztek információkat. A nagyszülőktől kevesen, az orvostól még kevesebben tanultak, de – némileg talán meglepő módon – legkevesebben közösségi oldalon ismerték meg a praktikát. A hagyományos média hatása viszont jelentős, a válaszokban rendre újságcikkek információi köszönnek vissza.

Az aloe vera kedvező bőrgyógyászati hatásait hiteles források is alátámasztják
Fotó: Shutterstock

Napégés esetén a nap kerülése, a bőr fokozott hidratálása, nyugtatása javasolt az orvos szerint. Súlyos esetben javasolt gyógyszertári készítmények használata. Ha hólyagos a bőr, vagy fejfájás és hányinger lép fel, feltétlenül forduljunk orvoshoz.

Az orvos azt mondja, a tejföl jó, mert hideg, hűsít, nem mozdul el a bőrről és nem is allergizál. Bár erős tudományos háttere nincsen. A nagyszülők azért használták előszeretettel, mert kéznél volt.

Az aloe vera, a sheavaj és más natúrkozmetikumok használata is jó megoldás lehet, de nem árt az elővigyázatosság. Egy dolog az egészséges bőr ápolása, és egy másik, ha sérült bőrt szeretnénk gyógyítani. Ha rosszabbodik a bőr állapota, hagyjuk abba a kezelést, és forduljunk bőrgyógyászhoz. Vízparti nyaralás alatt ajánlott a szokottnál intenzívebb testápolás. A víz, a nap, a homok erősen igénybe veszi a bőrt. A nap végén, fürdés, zuhanyozás után vigyünk fel a még nedves bőrre kókuszolajat vagy sheavajat, ami hidratálja, regenerálja a bőrt.

Enyhe napégés esetén természetes megoldásokkal enyhíthetjük a tüneteket. Langyos zuhany vagy kímélő fürdő után óvatosan itassuk fel a sérült területről a vizet puha törülközővel. Semmiképp ne dörzsöljük, ne radírozzuk az égett bőrt. Majd a még kissé nedves bőrt kenjük be aloekrémmel vagy sheavajjal. Ezután egy nedves vattakoronggal óvatosan töröljük le a bőrről a zselés nedv vagy a krém maradékát. Végül natúr, illatmentes sheavajjal vagy szűz kókuszolajjal hidratáljuk a bőrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!