A legnagyobb európai bogár igazi színfolt

2020.07.17. 13:00

Örvendetes, hogy sok a szarvasbogár az idén

Úgy tűnik, idén megszaporodtak környezetünkben a nagy szarvasbogarak. A 2017-es év rovarának választott élőlény gyakori megjelenése a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke, Benedek Miklós szerint örvendetes, hiszen a természet állandóságát jelzi.

Benedek Bálint

Benedek Miklós a kertjében mutatott egy oktatási célra preparált, nagy szarvasbogarat

Fotó: Szakony Attila

A nagy szarvasbogár védett és Európa legnagyobb bogaraként tartják számon. Itthon hat fajtája ismert, melyekre jellemző az ivari kétalakúság, vagyis a hím és a nőstény megjelenése látványosan eltér. A nagy szarvasbogár csak a nevében visel szarvat, a fején lévő speciális képződmények módosult rágószervek.

– Általában a hegy- és a dombvidékek tölgyeseiben fordul elő, legalább középkorú erdőkben – mesélte Benedek Miklós. – Az, hogy bizonyos időszakokban keveset, máskor pedig sokat látunk belőle, a lárvák fejlődési idejének köszönhető, ami legalább 4-5, de táplálékszűke esetén akár 6 év is lehet. A bábból imágóvá fejlődő szarvasbogár nem vesz magához szilárd táplálékot, a fák sérüléseiből kifolyó erjedt nedvet nyalogatja fel.

Benedek Miklós a kertjében mutatott egy oktatási célra preparált, nagy szarvasbogarat
Fotó: Szakony Attila

Az egyesületi elnök hozzátette: a nagy szarvasbogarak főleg fülledt, meleg napokon alkonyatkor és este bújnak elő. Ezek a bogarak az ökológiai környezetben színfoltot jelentenek, hiányukat megérezné az erdő élővilága. Védelmük érdekében kerülni kell a tuskók eltávolítását az erdőkből, illetve jelentős számban hagyni kell ott olyan idős fákat, melyek gyökérzete már pusztulásnak indult. A fa feldolgozásának többi részét a szarvasbogarak elvégzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!