divat

2020.07.05. 09:00

Idén a retró és a vintage is trendi – vallja Kovács Delinke stílustanácsadó

Kovács Delinke stílustanácsadót kérdeztük a 2020-as nyári trendekről. Kíváncsiak voltunk, mennyi újdonság közül válogathatnak idén a hölgyek – megtudtuk: idén nagyon nincs új a nap alatt, a tervezők jellemzően az előző évek darabjait dobták piacra – némi módosítással.

Polgár Patrícia / Vas Népe

A stílustanácsadó azt mondja, olyan ruhákat válasszunk, amelyeket sajátunknak érzünk, úgy válhat kisugárzásunk lenyűgözővé

Forrás: Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

A stílustanácsadó elmondta: nem feltétlenül a legutolsó divatnak megfelelő ruhák találhatók meg nála – vannak örök darabok, melyeket évről évre újra gond nélkül beilleszthetünk a ruhatárunkba. Azért persze találtunk ma is kifejezetten divatos darabot: egyik képünkön egy palazzo típusú nadrágot ajánl az öltözködés szerelmeseinek figyelmébe. Ezek és a némileg rövidebb – nagyjából háromnegyedes hosszúságú – culotte nadrágok nem idén váltak trendivé, azonban még ezen a nyáron is nélkülözhetetlen elemei az üzletek kínálatának.

- A héten voltam a koronavírus- járvány kezdete óta először közös vásárláson egy ügyfelemmel, és azt tapasztaltam, hogy ugyan találunk nyári ruhákat, de a boltok igyekeznek inkább a bennragadt ruhákat kiárusítani – tudjuk meg Delinkétől.

A stílustanácsadó azt mondja, olyan ruhákat válasszunk, amelyeket sajátunknak érzünk, úgy válhat kisugárzásunk lenyűgözővé Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

A stílustanácsadó úgy látja, nagy újdonságok idén nem lesznek a nyári divatban, a tervezők inkább a korábbi évekhez nyúlnak vissza, egy kis módosítással.

Így vehetjük meg ismét a bő szárú, lenge nadrágokat, melyeknek egyszínű és mintás változatait is megtaláljuk a polcokon.

Amik még nagyon mennek idén, azok a maxiruhák, különösen a puffos ujjú, több panelből álló darabok. Továbbra is hódítanak az úgynevezett „oversized”, azaz túlméretezett darabok. A stílustanácsadó szerint azonban ezekkel érdemes csínján bánni: legyen a nőnek bármilyen alakja, eltűnik benne.

Kovács Delinke szerint nagy újdonságokra nem számíthatunk az idei nyári divatban: a tervezők a korábbi évekhez nyúlnak vissza, kis módosítással. Az öltözködés szerelmeseinek szívesen ajánlja ezt a palazzo nadrágot vagy annak társát: a háromnegyedes culotte nadrágot Fotó: Cseh Gábor / Vas Népe

Ami a stílusokat illeti, nagyon divatos a retró és a vintage. A minták közül kirobbanthatatlan az üzletekből a pöttyös, a csíkos és keresettek a különböző, természetből kölcsönzött motívumok, mint például a trópusi növények, a pálmák és virágok. A nyár színei két végletben nyilvánulnak meg 2020-ban is: vannak, akik a nagyon élénk, vibráló, sokszor neon színeket szeretik ilyenkor viselni. A skála másik végén pedig a visszafogott, pasztell színeket kedvelők helyezkednek el. – Aminek örülök, hogy már az idősebb korosztály számára sem csak a sötétebb tónusú ruhák elérhetőek, egyre több színes, merészebb mintájú darab közül válogathat az érettebb korosztály is – fogalmaz Delinke.

Cipőknél talán az egyetlen újdonság az a négyszögletes orrú, magas sarkú szandál, aminek nincs külön neve – ám a tervezők ezzel sem találták fel a spanyol viaszt, jó pár évvel ezelőtt már nagyon is sikkesnek számított. Soha nem mennek ki a divatból a különböző típusú és stílusú sportcipők – sokszor hordják ezeket akár kis ruhákkal is a hölgyek. A klasszikus fehér darabokat szinte bármihez párosíthatjuk.

Kényelmesek és divatosak is a mokaszinok és vitorláscipők – utóbbiakat érdemes bermudanadrággal párosítani. Minden nyáron megjelennek a sikkes hölgyek oldalán a fonott táskák – ez idén sem lesz máshogy. Ezek, ahogy a fonott talpú cipők is, nagyon megadják a nyár hangulatát.

Anyagválasztáshoz egy praktikus tanácsot osztott meg velünk Delinke: bár gyűrődős anyag lévén sokan nem szeretik, az érzékeny bőrűek számára a legnagyobb melegben a legkényelmesebb megoldás lehet a len. Egyre inkább kezd beszivárogni az anyag a piacra, így egészen divatos darabokat is találhatunk belőle a boltokban.

És ha már az anyagokról van szó, a stílustanácsadó szólt arról is, hogy nyáron érdemes kerülni a poliészterből készült ruhadarabokat. Sajnos a legtöbb ruha tartalmazza valamilyen szinten ezt a mesterséges anyagot, olcsósága miatt nehéz „kiirtani” a divatiparból. Valamint amellett, hogy a kánikulában kifejezetten kényelmetlen viselet, rendkívül sokára bomlik le – az egyik legkárosabb anyag a környezetünkre nézve.

Az anyagok tekintetében a csipke, valamint a vert és a fodros anyagok továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek.

Mint minden beszélgetésünk során, Delinke ezúttal is hangsúlyozta: az, hogy mit látunk a nagy divatgurukon és milyen darabokat érhetünk el az üzletekben, csak iránymutatás. Nem érdemes olyan trend után mennünk, amit nem érzünk sajátunknak. Ne felejtsük: akkor lenyűgöző a kisugárzásunk, mikor azokat a darabokat viseljük, amelyekben valóban jól érezzük magunkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!