Gyakori alapanyaga a légzéskönnyítő kencéknek

2020.06.01. 10:00

Biokertész: gyógyszirup fenyőrügyből

Tégy egy jó nagy sétát a fenyőerdőben!

Fincza Zsuzsa

Cukor és fenyőrügy 5 literes üvegben rétegezve szirupnak, mellette a zsenge hajtás a szörpnek előkészítve

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Gondjaid lassacskán lemaradnak a fák között, idegeid kisimulnak, a tüdőd felfrissül a gyantaillatú levegőtől – a 19–20. századi tüdőgyógyászat terápiájában előkelő helyen szerepelt a feny­vesekben naponta megtett kiadós séta, a tüdőszanatóriumokat a leggyakrabban egy fenyőren­getegben építették fel. Nem véletlenül választották a karácsony díszévé sem a kedvenc tűlevelűnket, a szokás elterjedése előtt telente a levegő tisztítása, illatosítása érdekében több vidéken fenyőgallyat vittek a lakásba.

Cukor és fenyőrügy 5 literes üvegben rétegezve szirupnak, mellette a zsenge hajtás a szörpnek előkészítve Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Az erdeifenyő olaja sokféle gyógyászati készítményben szolgálja az ember egészségét. Gyakori alapanyaga a légzéskönnyítő kencéknek, hörg­hurut és arcüreggyulladás kínjait enyhítő medicináknak. Megtalálható az inhaláló szerekben, az izom- és idegfájdalmakat orvosló masszázs- és fürdőolajokban. A népi gyógyászat a fenyő levelét és fiatal hajtását sebkezelésre, vértisztításra, légcsőhurut, máj-, tüdő- és idegbetegségek, láz, csúz, vizenyő és vérzések kúrálására használja. A Hargitán anno a zsenge tavaszi fenyőhajtásokból meghűléses, asztmatikus légúti panaszok enyhítésére szirupot készítettek. A fenyőrügyszirupot, mint gyógyhatású készítményt, a patikák is reklámozzák, ilyet viszont mi magunk is könnyen készíthetünk. Erre a célra az idei fenyőhajtások éppen a legideálisabb állapotban vannak, sőt egészen addig alkalmasak, amíg a szára el nem kezd barnulni. A fenyőrügyszirupot a népi gyógyászat mellett a hivatalos orvoslás is általános erősítőszerként, az idült hörghurut elismert gyógyítójaként, a reumás betegek panaszainak enyhítőjeként tartja számon. Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, gyulladáscsökkentő hatású. A tűlevél bőséggel tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-) karotinoidokat, illóolajokat. Kissé meglepő, de azonos súlyú tűlevélben hatszor annyi a C-vitamin, mint a citromban és a narancsban.

Fenyőszirup készítésére többféle recept is alkalmas. A legismertebb: az üveg aljára szórj 2-3 centi vastagságban cukrot, helyezz rá egy sor fenyőrügyet, kicsit nyomkodd meg, és ezt folytasd addig, amíg az üveg meg nem telik. Pár óra múlva, ahogy roskad az építmény, tovább rétegezheted. Végül zárd le az üveget, rakd meleg helyre – teheted napra is, csak akkor barnább a készítmény. Néhány nap múlva a cukor olvadni kezd, ha nehezen indul be, tehetsz hozzá pár kanál felforralt, majd kihűtött vizet. Keverd össze az anyagot és hagyd tovább érni. Körülbelül 5-6 hét múlva a cukor teljesen elolvad, a fenyő feljön a szirup tetejére. Először egy szűrőn szűrd le, a fenyőt alaposan nyomkodd át, hogy minél több lé kijöjjön belőle. Ezután dupla gézen szűrd át, majd a szirupot töltsd (forró sütőben, mikróban) alaposan fertőtlenített csavaros üvegekbe, legyen jól tele, hogy minél kevesebb levegő maradjon benne. Nem igényel tartósítószert, mert a cukor önmagában tartósít, s jól lezárva a hűvös kamra polcán egy évig is eláll – legfeljebb a kupak alá nátrium-benzoátos vízben megmártott celofánt rakj. Viszont ha már megkezdted a szirupot, tartsd hűtőszekrényben.

A különleges, karakteres ízek kedvelői a fenyőszörpöt is szeretik. Ez is számtalan módon elkészíthető. Nekiláthatsz a szirupgyártáshoz hasonló módon: 5 literes üvegben rétegezd a cukrot és a fenyőrügyet, ez 2 nap alatt összeesik, folytasd a rétegezést, ha újból összeesett, 5 literhez önts 3-4 liter vizet és főzd össze, szűrd le, töltsd üvegekbe és dunsztold ki. Másik módszer: tégy fel főni 1 kilogramm fenyőrügyet 2-3 citrom levével, 60 deka cukorral és kétszer annyi vízzel, amikor a fenyő összeesett, szűrd le, töltsd üvegekbe és dunsztold ki.

A fenyőmézhez igazi, jó minőségű méz szükséges. Az üvegbe rakott friss fenyőhajtásokra mézet öntünk és 1-2 hónapig érleljük. Szűrjük le és csak a mézet használjuk. Torokfájásnál, görcsös köhögési ingereknél gyorsan enyhíti a panaszokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!