Lakossági "riasztás"

2020.05.30. 16:00

Fecskék kerültek veszélybe Zalában

Hétfőn két lakossági „riasztás” is befutott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zalai csoportjához: fecskefészkek kerültek veszélybe.

Varga Andor

Füstifecskeszülőnek sértetlen fészekben sem könnyű lenni…

Fotó: Illusztráció: shutterstock

Darázsi Zsolt, a helyi csoport titkára mondta el: az egyik jelzés szerint fészkeket vertek le egy eresz alól; a másik pedig előkészületben lévő bontásra hívta fel a figyelmet, egy olyan épület esetében, amelyre sok fészket építettek a madarak.

– A molnár- és a füstifecskéink állománya évek, évtizedek óta csökken – fogalmazott Darázsi Zsolt. – Rengeteg madár pusztul el a hosszú vonulás alatt, ráadásul idehaza az állattartás visszaszorulásával alig maradt fészkelőhely. Kevés a táplálék is, istállók híján nincs rovar, a szúnyogok irtása pedig kiterjed az egész országra. Sokan elüldözik az eresz alatt fészket rakni igyekvő madarakat, és különösen szomorú, amikor erre már a költési időszakban kerül sor. Pedig a fecske védett, a tojás, a fészek és a madár is a törvény oltalma alatt áll. Egy beruházás sem indul egyik pillanatról a másikra, az előkészítés során meg lehetne találni az illetékes hatóságot, hogy az építkezés is megtörténhessen, de a fecskék se vesszenek oda.

Füstifecskeszülőnek sértetlen fészekben sem könnyű lenni…
Fotó: Illusztráció: shutterstock

Az MME zalai titkára tegnap fejleményről tájékoztatott: a bontási munkák esetében a zöldhatóság szakembere megvizsgálta a fészkeket és nem talált bennük tojásokat, így a beruházásra vélhetően engedélyt ad. Ám az érintetteket kötelezni fogják a közelben megfelelő számú műfecskefészek felszerelésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!