Mit gondolnak erről a szakma képviselői, illetve a hobbipékek?

2020.04.07. 17:30

Kenyérért nem muszáj boltba menni, sok zalai megsüti otthon

Az otthon töltött idő alatt olyanok is sütnek kenyeret, akik eddig nem tették. Utánajártunk, hogy mit gondolnak a kenyérsütési lázról a szakma képviselői, a kézműves termékkel foglalkozó vállalkozók és a hobbipékek.

Benedek Bálint

Domborai Anett pedig első gyermeke születésekor határozta el, hogy saját készítésű pékárut tesz az asztalra

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Benedek Bálint

A pékszakma némi fenntartással kezeli a helyzetet. Az egyik becsehelyi pékség ügyvezetője, Kaszper Zsuzsanna elmondta: a koronavírus-járvány terjedése miatt sok olyan ágazat leállt, így például a turizmus, amitől érezhetően visszaestek a megrendelések. Ehhez hozzájárult az is, hogy egyre több háztartásban kipróbálták az otthoni kenyérsütést. A lelkesedéssel és a kísérletezéssel nincs probléma, mondta.

– A pékek azonban nem szeretnék, ha egészségügyi probléma adódna később abból, hogy nem szakember készítette a terméket – fogalmazott Kaszper Zsuzsanna. – A gyors érleléssel, esetleg élesztő hozzáadásával készült kenyér egy egészséges szervezet számára könnyen emészthető, viszont egy minimális felszívódási betegséggel, lisztérzékenységgel küzdőnek panaszokat okozhat. A hosszabb érlelésű, úgynevezett vadkovászos kenyér nagyon népszerű, hiszen hiányzik belőle az ipari élesztő, ám a kovász érése miatt legalább két nap kell a kenyér elkészítéséhez. Otthoni körülmények között viszont fontos a gyorsaság, ám érdemes figyelni arra, hogy a kenyértészta kellő ideig pihenjen, a kelesztés időtartama ideális legyen.

A becsehelyi Kaszper pékségben dolgozik Kaszper Zsuzsanna és Attila
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Az ügyvezető úgy látja: az otthon sütőknek érdemes alaposan elmélyülni a munkafolyamat rejtelmeiben. Minőségi alapanyagokkal, sok utánaolvasással, különféle internetes szakértő oldalak böngészésével sok jó tippet gyűjthetnek.

Sok tanulás után tavaly ősszel Valkonyán berendezkedett egy családi vállalkozás pékáruk készítésére. Domborai Anett ötletgazda, tulajdonos öt éve, első gyermeke születésénél döntötte el: nem ad bolti pékárut a családjának.

– Fermentált kenyerek készülnek nálunk – mondta. – Élesztő és egyéb adalékok nélkül, a környezetben található baktériumok és gombák segítségével készül a pékáru mindössze liszt, víz és só elegyéből 24–48 óra elteltével. A készítés hosszú napjai alatt a szénhidrátok és fehérjék is bomlásnak indulnak, ezáltal egy könnyen emészthető, egészséges kenyér születik. Fontos, hogy felkutassuk a legjobb alapanyagokat. Biolisztekért a nyugati határszélig, fehér lisztekért pedig Mohácsig megyünk el. Nagy öröm, hogy Tótszerdahelyen egy őstermelővel közösen sikerült a vegyszermentes tönkölybúza hántolási és őrlési technológiáját kifejlesztenünk.

Domborai Anett pedig első gyermeke születésekor határozta el, hogy saját készítésű pékárut tesz az asztalra Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

Domborai Anett hozzátette: az otthoni kenyérkészítés folyamata türelmet és kitartást követel. Akinek nincs jártassága a kelt tészták készítésében, annak kezdetben a kenyérsütő gép is jó megoldás, de készülhet otthon ír szódás kenyér, ami dagasztás, kelesztés és élesztő nélkül könnyedén elkészíthető. A rutinosabbak készíthetnek öregtésztát, s majd abból kenyeret. Az öregtészta lisztből, vízből és egy kevés élesztőből áll, a hűtőben hetekig jól érzi magát és bármely kelt tésztához használható, a végeredmény egy laza, kellemes ízű kenyér lesz. A bátrabbak pedig nekiláthatnak a kovászos kenyérnek, amely csak lisztből, vízből és sóból áll. Először egy élő kovászt kell készíteni lisztből és vízből. Ez legalább egy hétig tart és mindennapi „etetést”, azaz a liszt és víz újbóli hozzátáplálását jelenti.

Ezután láthatunk neki a kenyerünk elkészítésének, s ha sikerrel járunk, egy hosszan eltartható, penészesedésre nem hajlamos terméket hozunk létre.

– Bármelyik módszer is lesz a nyerő, a lényeg, hogy magunknak és családunknak is igazi ajándék, ha asztalunkra adalékmentes kenyerek kerülhetnek, melyekbe minden tudásunk mellett a szívünket is beletesszük – tette hozzá.

A nagyrécsei Hetey Márton egy fővárosi étterem szakácsaként dolgozik, s ugyan jártas a konyhában, de a kenyérsütés számára is újdonság. A 21 éves fiatalember elmondta: a koronavírus terjedése miatt bezárt a munkahelye, így rengeteg szabadideje lett, amit kísérletezésre fordít.

Hetey Márton szakácsként próbálja elmélyíteni tudását a kenyérsütésben
Fotó: Benedek Bálint / Zalai Hírlap

– Recepteket próbálgatok a konyhában, és a kenyeremet is fejleszthetem – mesélte. – Élesztővel lehet készíteni szép kenyereket, viszont a kovász egészen más. Az ezzel készített termékek tovább maradnak frissek, könnyebben emészthetőek és ízletesebbek. Sok recept van a világhálón, pár sütés után már ráérez az ember, és egyre jobb lesz a végeredmény. Még ha nem is leszünk a végén pékek, kitűnő elfoglaltságot kínál a kenyérsütés az otthon maradóknak.

A kiskanizsai Gerencsér Lilla, aki főállásban műtéti szakasszisztens, a kenyérsütésben igazán kezdőnek számít. Főleg kelt tészták tökéletesítésével foglalkozik.

– Adalékmentes pékárut akartam fogyasztani, ezért elkezdtem tanulni, és egy videós recept hozta meg az áttörést – fogalmazott Lilla. – Utóbbi olyan nagy inspirációt jelentett, hogy bátran nekiláttam a kenyér és a kifli készítésének. De sütöttem finom pizzát is. Nagyon az elején járok, és szeretném továbbképezni magam, hiszen a környezetem értékeli a fáradozásomat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!