Most virágzik

2020.03.24. 14:40

Különleges és védett a Zala folyó menti kockásliliom

Viszonylag ritka, de azért Zalában gyakori és különleges – ez a kockáslilom, mely most virágzik a megye több területén.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Ágnes

A Zala folyó menti réteken találkozhat az arra járó a viszonylag apró, de annál különlegesebb virággal, a kockásliliommal. A védett növény az országban viszonylag kevés helyen lelhető fel. Hazai élőhelye jobbára a dunántúli térség, ezen belül pedig leginkább a Zala folyó menti rétek területe.

Fotó: Keszey Ágnes

Még mielőtt az ember elkezdte volna formálni a minket körbevevő természetet, a patakokat és folyókat – így a Zalát is – ligeterdők szegélyezték, melyeknek ideális a nedves talaj. E területeken terjedt el ez a virág.

 

Az emberi tevékenység azonban megváltoztatta a tájat: az állattartás miatt kaszálókat hoztak létre. Ezeken élt tovább a kockás liliom. Március közepe-végétől két hétig csodálhatjuk meg a tíz-húsz centiméteres növény virágzását. Egyesével, kettesével vagy kisebb – nagyobb csoportokban pompáznak a réteken a virágok: sötétlilától a rózsaszínen át a szinte fehér változatig, s az alapszínt apró fehér foltok díszítik. Ebből adódik neve, s különlegessége is.

Fotó: Keszey Ágnes

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!