2020.03.07. 13:00
„Édes” továbbképzés – Wilheim Dávid cukrász tanulmányútja
A tavalyi Év fagylaltja verseny aranyérmese, Wilheim Dávid cukrász nemrégiben olaszországi szakmai tanulmányúttal hangolódott az idei szezonra. (A jelenlegi helyzetben az is fontos információ, hogy még a koronavírus-járvány előtt történt az utazás.) A kizárólag kézműves termékekkel foglalkozó szakember több hasznos tanáccsal gazdagodott.
A magyar miniküldöttség tagjai, balról: Buzsics Viktor, Wilheim Dávid és Fazekas Ádám a bolognai fagylaltegyetemen tovább mélyítették tudásukat
Fotó: ZH
Mint arról korábban beszámoltunk, Wilheim Dávid cukrász Piemont királya névre keresztelt fagylaltja nyerte az Év fagylaltja versenyt. A hűvös édesség egy tonkababbal fűszerezett, fekete szedres, ropogós-mogyorós csoda volt. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének viadalán a fagyik több kategóriában versenyeztek. A kanizsai cukrász a mindenmentes kategóriában Frutta al Cioccolato fantázianevű csokis finomságával ezüstérmet szerzett, sőt a kézműves fagylalt nívódíját is Dávid érdemelte ki.
A kanizsai cukrászt két, ugyancsak kézműves fagylaltokat készítő barátja kísérte el a szakmai túrára: a szintén kanizsai Buzsics Viktor és a római fagylalt-Európa-bajnokságon aranyérmes Fazekas Ádám. Első útjuk Riminibe vezetett, ahol a világ talán legnagyobb fagylaltos kiállítását tartották. Ádám itt bemutathatta az érdeklődőknek az Európa-bajnoki főzött pisztáciafagyiját, amellyel már kvalifikálta is magát az ugyancsak Riminiben tartandó jövő évi világbajnokságra.
– Ezenkívül a látogatóknak lehetőség adódott a legújabb termékek, köztük a tölcsérek megkóstolására, a gyártók főleg a mesterségesen előállított alapanyagaikat népszerűsítették – fogalmazott Dávid. – Utóbbi kategória bennünket hidegen hagyott, hiszen mi kizárólag természetes anyagokkal dolgozunk, messziről kerüljük a tartósítószereket, színezékeket és aromákat.
A fagylaltosok folytatták útjukat Itáliában, felkeresték Toszkánában a „Gelateria Ghignoni dal 1981” nevű cukrászdát, mely korábbi tanáruk, Palmiro Bruschi birodalma. A mester számos versenyt nyert, ezért szívesen fogadta a magyar miniküldöttséget, s kóstoltatott a fagylaltjából. Dávid viszont itt is érzett némi csalódást, hiszen felfedezett néhány idegen ízt, mely számára arról árulkodott, hogy nem minden esetben használnak kizárólag természetes összetevőket.
Viszont a cukrászok nem csüggedtek, a bolognai Carpigiani gelato universityt, vagyis a fagylaltegyetemet vették célba, ahol kétnapos továbbképzésen szerepeltek. Dávid elárulta: a szakmai tanácskozáson ezúttal a fagylaltok ízlelésének szempontjait vették górcső alá. Rengeteg lehetőség mutatkozik arra, hogy egy versenyen a zsűri eldöntse azt, melyik a legjobb fagylalt. Például megvizsgálják az elkészült termék színét, fényességét, struktúráját, de még a kristály szerkezetére is kitérnek. Sőt arra is van meghatározott rendszer, hogy kiderüljön, a csokoládés édességben kakaó vagy eredeti csokoládé adja az ízt.
– Jó volt látni a többi résztvevő vizsgálatát, hiszen kiderült: mindenki egyénenként különféle ízvilágot tart a legjobbnak – mesélte Wilheim Dávid. – Ezt követően az értékesítésről, a termelésről esett szó, immár a számok nyelvén. Ettől függetlenül hasznos információkkal gazdagodtunk, melyeket jó lesz beépíteni a nyári szezonra. Az idén szeretnék visszatérni a régi klasszikus ízekre, a letisztultságot követném. Ezek között szerepelne: a citrom, az eper, a málna, a csokoládé, a vanília, a puncs, illetve a kínálat része lenne a fahéj, a mák, a krémtúró, a kókusz és a banán.
A hosszú távú terveiről szólva hozzátette: tervei szerint elindulna az idei Év fagylaltja viadalon, jó lenne, ha eljuthatna a kontinensviadalra, melyről még mindig ki lehet jutni a 2021-es világbajnokságra. Ehhez persze számos új ötletre, kitűnő elképzelésre van szükség, hisz a nemzetközi színtéren mindig valamilyen extra plusztartalmat keres a zsűri.