az a bizonyos papír

2020.02.24. 17:30

Az „igen” miértje, avagy újra divattá válik a házasságkötés?

Fontos a „papír”, ha két ember szereti egymást? Vagy elég csak a tudat, hogy lelkileg összetartoznak? A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy sok szerelmes az előbbire voksol, mivel tavaly kimagasló volt a házasságkötések száma.

Szabó Zsófia

A közös élet megkezdése a legszebb pillanat a párok életében, amit gyakorta nagy lagzival ünnepelnek Fotó: ZH Archívum

A Központi Statisztikai Hivatal demográfiai adatai szerint a tavalyi év januárjától novemberéig jelentősen nőtt a házasságkötések száma. Gyakorlatilag 1986 óta nem volt olyan magas eme érték, mint 2019-ben. A mérések szerint 61 979 pár mondta ki a boldogító igent, mindebből Zalában – az említett időintervallumban – 1242-en fogadtak örök hűséget. Megyénkben nagyjából húsz százalékkal többen, mint az azt megelőző évben. Az országos összesített adatok szintén nagy, 27 százalékos növekedést mutatnak a korábbi esztendőhöz képest. A miérteket hosszan lehet kutatni. Ha a „hivatali” vonalat nézzük, a kormány családvédelmi akcióterve, az első házasok adókedvezménye, a családok otthonteremtési kedvezménye, a babaváró hitel vagy több önkormányzat által ajándékozott jegyescsomag mind a házasság intézményét támogatja. Ha pedig a „lelki” oldalát nézzük, a szerelemmel, az összetartozás fontosságával lehetne alátámasztani a nagymértékű növekedést?

A közös élet megkezdése a legszebb pillanat a párok életében, amit gyakorta nagy lagzival ünnepelnek Fotó: ZH Archívum

Lugosi Alexandra pszichológus azt mondja: nem hiszi, hogy az említett növekedés egy újabb divathullám miatt következett volna be. A mai fejlett, modern és internetalapú világban az embereknek szükségük van a valakihez való tartozásra. Az instant világban, jó dolog elköteleződni egy régi érték mellett, amelyet a házasság ad meg a feleknek.

– Házasodni annyit jelent, mint képessé válni az elköteleződésre és a továbbfejlődésre egy kapcsolaton belül – így Lugosi Alexandra. – Fontos, hogy az esküvőre ne úgy tekintsünk, mint a közös út végére, hanem mint a közös út kezdetére. Személyiségünk állandóan fejlődik. Azáltal, hogy valaki házasságot köt, egy új szerepet fog kapni, méghozzá mint házastárs lesz jelen a kapcsolatban. A házasság során nemcsak a párunk furcsa vagy jó szokásait vesszük át, hanem magunk is egy személyiségfejlődésen megyünk keresztül. Házastársként felelősséget vállalunk társunkért, elköteleződünk iránta, és ezzel a szereppel egy szintet lépünk a kapcsolaton belül, ami már magában is fejlődés. Házastársként nagy a felelősségünk, hiszen teljes mértékben szükséges a másik mellett való kitartásunk és támogatásunk – fogalmazott a pszichológus.

A házasság jó esetben egy egész életre szól Fotó: Shutterstock

Vajon többet jelent egy kapcsolatot megpecsételni házassággal, mint együttéléssel? Lugosi Alexandra szerint a házasság pszichológiai értelemben egy érték, de nem maga a papír a fontos, hanem ami utána történik.

– Egy folyamatban kell gondolkodni a házasság esetén, és azért, hogy egy életre szóljon a kapcsolat, bizony tenni is kell érte. Mindegyik állomás az életcikluson belül egy fejlődési feladatot állít a felek elé. Ahhoz pedig, hogy egy párkapcsolat hosszú távon is fejlődhessen, bizony szükség van elköteleződésre, amelyet a házasság jelenít meg a legjobban. Ezek ugyan járhatnak nézeteltérésekkel és konfliktusokkal, amelyektől nem kell félni, hanem megjegyezni és tudatosítani kell magunkban, hogy nem vagyunk egyformák és ez milyen szép is így. A házasság mint új státusz bizony olyasfajta elköteleződéssel, áldozatokkal és döntéshelyzetekkel jár, amilyet a felek azelőtt nem tapasztalhattak, mint például a kölcsönös érzelmi, fizikai és pénzügyi függés – részletezte Lugosi Alexandra.

A letenyei Gombos Barbara és a becsehelyi Tóth Balázs októberben esküdnek egymásnak örök hűséget. A fiatalok egy éve járnak jegyben. A lagzira pedig már a leánykérés után egyből elkezdték a készülődést. Kétszázharminc vendéget várnak a lakodalomnak otthont adó becsehelyi faluházba.

– Habár még van közel tíz hónapunk az esküvőig, már nagyjából minden a helyén van – mesélte boldogan Gombos Barbara. – Egyelőre még vár rám egy újabb ruhapróba, ami majd megerősít abban, hogy jó menyasszonyi ruhát választottam. Muszáj volt időben elkezdeni a készülődést. A lakodalomnak otthont adó épületet – egy lojális gesztusnak köszönhetően – a kedvünkért szabaddá tették, videóst pedig éppen hogy sikerült arra az időpontra találni, tekintve, úgy be vannak táblázva – így a menyasszony.

Barbara azonban megjegyezte: nyilván, fontos számukra, hogy a nagy napon minden tökéletes legyen. Ám a legnagyobb és egyben legszebb érzés számukra maga a házasságkötés ténye.

– Ha megkérdezik tőlünk, miért kötünk házasságot, a szerelmet és az összetartozást tudjuk felhozni érvként. Sokan mondják ugyan, hogy a papír csak egy dolog. Erre én viccesen azt szoktam mondani: a pénz is papír, mégis abból élünk. Házasság előtt sokan összeköltöznek, mi ebben is eltérünk az átlagtól. Több ismerősünktől, akik együtt éltek az esküvő előtt, ha megkérdeztük, milyen a házasélet, azt szokták mondani: ugyanolyan, mint előtte. Mi viszont azt szeretnénk, ha a házassággal megváltozna, még jobb lenne az életünk – mondta Gombos Barbara.

Ma már országszerte számos olyan rendezvényt tartanak, amelyek közelképet adnak a pároknak arról, mik a nélkülözhetetlen – vagy éppen extra – hozzávalói egy házasságnak, pontosabban magának a lakodalomnak. Nagykanizsán már több mint egy évtizede szerveznek minden évben esküvőkiállítást. Osvald Gábor főszervezőként és kétszeres apósként igazán otthon van a témában.

– Akik az esküvőszakmában dolgoznak, leginkább úgy tapasztalják meg az említett növekedést, hogy szinte az év minden hétvégéjén be vannak táblázva – bocsájtotta előre Osvald Gábor. – Ha egy házasulandó pár későn – alig pár hónappal a lagzi előtt – kezdi meg a szervezést, csak nagyon nehezen találnak az adott időpontra például fotóst vagy szabad rendezvényteret. Ha pedig még extra igényei is vannak az utolsó pillanatokban hajrázó pároknak, azok már csak komoly szervezés mellett valósíthatók meg. Mindennek ára van, s minden költség emelkedik évről évre. Még ha egy kisebb, 100 fős lakodalmat is nézünk, költséghatékony formában is kerülhet kétmillió forintba mindennel együtt. Így elmondható, hogy a házassággal járó pénzkiadások, ami a párokat vagy a családokat terheli, biztosan nem járul hozzá a lakodalmak mai reneszánszához – fogalmazott Osvald Gábor.

Gyűrűk, ruhák, cipők, rendezvényterem, dekoráció, meghívók, anyakönyvvezető, pap, ételek, italok, desszert, zenekar, vőfély vagy ceremóniamester – nagyjából több oldalnyi listát lehetne arról készíteni, hogy az elkötelezett, szerelemes párokon kívül mi kell egy lagzihoz, avagy a házasság édes nyitányához.

Ám örök hűséget fogadni jóval több a tárgyi szükségleteknél: nem is lehet összehasonlítani azokkal. Nagy Vendel plébános, címzetes apát azt mondta: a katolikus keresztény emberek házassága szentség. A szentség ereje, a természetfeletti erő, működik bennük.

– A katolikus keresztény emberek hite, hogy a házasság minőségileg más, életre szóló kapcsolat. Isten ott van a kapcsolatukban, belép a családi szentélybe, átalakítja a személyi kapcsolatokat – mondta Nagy Vendel atya. Ahogy azt is: a házasságot megelőző jegyesoktatás, ami személyes kapcsolatot erősítő, értékrendet adó útmutatás, segíti a párokat abban, hogy belsőleg, lelki síkon jobban megismerjék egymást – így a címzetes apát, plébános.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!