A szép otthonért

2020.01.26. 12:00

Védelem a falaknak: ágytámla, fakeretek, textil falvédők, párnák, lambériák

Otthonaink rendben tartása, csinosítása, komfortossá tétele soha véget nem érő tevékenység, főleg, ha tisztán akarjuk tartani, vagy követjük a lakberendezési trendeket, netán így éljük ki a kreativitásunkat.

Arany Horváth Zsuzsa

Kreatív megoldás a raklapstílust képviselő léckeret rusztikus hangulatú szobában

Fotó: Shutterstock

A szobák, nappalik, hálók leggyorsabban cserélődő textiljei talán a függönyök, de bizonyára dobogós helyet foglalnak el a falvédők is.

Akár festett, akár tapétázott a fal, az ágy körül igényli az ember a falvédőket, egyfelől azért, mert melegebb, barátságosabb érzetet adnak, másfelől védik a falakat, hiszen nem akarunk minden évben festetni. Az ágyak persze segíthetnek ezen a problémán, ha rendelkeznek háttámlával, amely optimális esetben jól tisztítható, lemosható, vagy legalább porszívózható. Ellenkező esetben mindenképpen alkalmazzuk a falvédőket. Lehet fából, lécekből, párnákból, de főleg textilből. Ez esetben is tartsuk szem előtt a tisztíthatóságot, hiszen, ha az ágyban kuckózva olvasunk, és nekidőlünk, mindenképpen koszolódik. Míg a fából készültek illeszkednek az ágy keretének szerkezetéhez, színéhez, anyagához, addig a textil a huzatokkal, párnákkal alkot harmóniát.

Mostanában a pasztellszínek harmóniája uralkodik
Fotó: Shutterstock
A fából készült falvédők a bútorokkal harmonizáljanak
Fotó: Shutterstock

A lakberendezők szerint azonban tanácsos, hogy az egész lakás rendelkezzen egységes stílussal, színhasználattal, diszharmóniát érzünk egy barokkosan sötét, vörösben, barnában pompázó hálóból mondjuk puritán, skandináv letisztultsággal, pasztellszínekkel berendezett konyhába, nappaliba lépve. Ma már tudjuk, hogy a mintás, különösen a nagymintás anyagokkal óvatosan kell bánnunk, az ez irányú attraktivitást a faliképek, festmények képviselik egy otthonban. A kreatív tulajdonosok nyilván hamarabb váltanak, cserélnek, újítanak, figyelik a trendeket, sőt, az évszakok szerint más-más kiegészítők felvonultatása is gyakori, a karácsony megjelenítését meg ma már egyenesen kötelező a lakástextilekkel is érzékeltetni.

Kreatív megoldás a raklapstílust képviselő léckeret rusztikus hangulatú szobában
Fotó: Shutterstock
A gyerekszoba gyorsan változik, ahogy a lakója cseperedik
Fotó: Shutterstock

Külön kategóriát képvisel a gyerekszoba, ahol a tisztán tartás, moshatóság fokozott szempont. Nagyon bájos babaszobákat lehet kialakítani, nemek szerint habos-babos rózsaszín, vagy égszínkéken világító a csecsemő környezete. Gondoljunk arra, hamar elmúlik ez az idő, aztán jön a kisgyerekkor autós matricákkal, csillagokkal vagy pónikkal, ráadásul a gyerek is díszít: ragaszt, rajzol, fest, zsírkrétázik. Higgyék el, az lesz a legszebb, amit a mi kis művészünk készít, még akkor is, ha először infarktust kapunk a falfirkák miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!