utazás

2020.01.16. 15:00

Ptuj a karnevál- és fesztiválváros

A Zalai Hírlap külsős munkatársa, Szalay Csaba a Szlovénia egyik ékszerdobozának tartott Ptujba látogatott, s ott kulturális sétát tett.

Szalay Csaba

Potony

Nagykanizsától 100 kilométerre nyugatra van a szlovéniai testvérvárosa, a hozzávetőlegesen 25 ezer lakosú, Dráva-parti Ptuj. Idén 60. alkalommal rendezik meg február 15. és 25. között az Európa-szerte híres, néphagyományokat felelevenítő Ptuji Karnevált, amelyre sok látogató utazik Magyarországról is.

Várostorony, mögötte a Szt.György templom

A város nem csak a „kurentokról”, a mohácsi busókhoz hasonló maszkos, kolompos alakokról híres. Tükröződik benne az egész közép-európai történelem. A kelta szövetséghez tartozó települést 15-ben foglalták el a rómaiak. Itt választották császárrá Vespasianust, városi rangját Traianus császártól kapta. A Római Birodalom bukása után avarok, frankok uralták, majd Stiria (Stájer Őrgrófság) része lett. IV. Béla a Magyar Királysághoz csatolta, de a magyar uralom nem tartott sokáig. Később Mátyás király ismét elhódította az akkor már Habsburg fennhatóság alatt álló Stájerországot. Haláláig Ptuj, korabeli nevén Potoly magyar birtok volt.

Potony

Az I. világháború vé­géig mint Alsó-Stájerország, Ausztria egyik tartománya, 1918-tól a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, 1945-től Jugoszlávia része. Az erre „csak” tíznapos délszláv háború után, 1991-től az önálló Szlovénia műemlékekben gazdag, legrégebbi városa.

Orfeusz oszlop

Hangulatos belvárosában fellelhetők a római kor, a középkor és a barokk építészeti emlékei. A város feletti várban várostörténeti kiállítások vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!