A szervezet elektrolitszintjének emelése segíthet

2020.01.02. 08:00

Ha nagy erővel támad a macskajaj

Épphogy elteltek az év végi ünnepek, amikor nemcsak sokat eszünk, de valószínűleg a megszokottnál több alkoholt is fogyasztunk, kiváltképp az év utolsó napján. Utólag sem haszontalan feltenni a kérdést: mennyit ihatunk anélkül, hogy megártana? Tudunk-e védekezni a másnaposság ellen?

VN/BB

A másnap fejfájásra bevett paracetamoltartalmú tabletta újra terheli a májat Fotó: Stock

„A másnaposság nagy menynyiségű alkoholos ital fogyasztásának másnap jelentkező utóhatása. Népies elnevezése: macskajaj” – írja a népszerű internetes lexikon. Vélhetően kevés olyan felnőtt akad, aki életében legalább egyszer ne tapasztalta volna meg ezt a jelenséget, amelynek számos tünete létezik az egyéni érzékenység és az elfogyasztott alkohol mennyiségétől függően.

A másnap fejfájásra bevett paracetamoltartalmú tabletta újra terheli a májat Fotó: Stock
Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus szerint a nassolás is segíthet Fotó: Pesti Tamás

Ezek közé tartozik a szájszárazság, a szomjúságérzet, az étvágytalanság, a fejfájás, a rossz kedélyállapot, netán ingerlékenység, bevérzett szemek, zaj- és fényérzékenység, émelygés és hányás, de szapora szívverés, emelkedett pulzus és vérnyomás szintén előfordulhat. A tünetek az alkoholfogyasztás abbahagyása után több órával kezdenek jelentkezni, amikor a véralkoholszint süllyedni kezd. Az, hogy ki mennyire „bírja” az italt, több dologtól is függ, így többek között attól, milyen gyors az egyén anyagcseréje, mekkora a súlya, de az is számít, szokott-e alkoholt fogyasztani.

– Az egyik legfőbb tanácsom: ne igyanak éhgyomorra! Olyankor ugyanis az alkohol felszívódása jóval gyorsabb. A felszívódás már a gyomorban megkezdődik, de a teljes mennyiség felszívódása a vékonybél felső szakaszában megy végbe. Ezért ha a gyomorban van valamilyen tartalom, például zsírosabb étel, az lassítja a felszívódást. Így az alkohol nem egyszerre kerül a keringésbe, onnan pedig az agyba, ahol olyan hatásokat válthat ki, mint a szédülés, a mozgáskoordináció romlása, a beszéd szétesése, és így tovább – árulta el Mészárosné Jaskó Enikő dietetikus, aki az evés mellett a nassolás hatásosságát is kiemelte.

Legyen hát az asztalon mindig például ropi, mogyoró, sajt vagy egyéb partifalatok! Ivás közben még fontosabb a folyadékbevitel, ami ebben az esetben szénsavmentes üdítő, gyümölcslé vagy víz. Az alkohol ugyanis blokkolja a vesében a víz visszaszívását, így a szervezet több folyadékot veszít, mint normális esetben. Magyarán: sűrűbben járunk a toalettre.

A folyadékkal azonban nagy mennyiségű elektrolit is távozik a szervezetből, a csökkent szintje is felelős a másnaposság kialakulásáért. De mit tehetünk, ha mégis többet ittunk a kelleténél?

– Tuti recept nem létezik, de másnaposság esetén ajánlott sok vizet inni, méghozzá sima csapvizet, ugyanis a sok alkohol okozhat a gyomorban egy kisebb nyálkahártya- gyulladást, amelyet a szénsav csak irritál. Esetleg gyümölcslé vagy valamilyen izotóniás ital javasolt, amelylyel helyreállítható a szervezet elektrolit-háztartása. Nehéz ételekkel se terheljük a gyomrot. Az alkoholnak idő kell ahhoz, hogy kiürüljön a szervezetből, a folyamatot nem tudjuk meggyorsítani. A máj nyilván teszi a dolgát, de óránként és testsúlykilogrammonként átlag 0,1 gramm szeszt tud lebontani, a még lebontatlan alkohol pedig addig kering a vérrel, amíg a máj onnan fel nem veszi, hogy lebontsa – magyarázta a szakember. Érdekességképpen: egy deciliter borban, egy „felesben” vagy egy doboz sörben 12-13 gramm etilalkohol van. Hölgyek számára kevesebb alkohol fogyasztása ajánlott, mert lassabban bontják le a szeszt, és mivel a férfiak testének nagyobb hányada víz, ezért a férfiakban a felszívódó alkohol jobban felhígul, mint a hölgyekben.

A fiatalok szervezete is lassabban bontja az alkoholt és azoké is, akik nem szoktak inni. Jó tudni azt is, hogy ha másnaposan, fejfájással ébred az ember, akkor sem ajánlott bevenni aszpirines tablettákat, a paracetamolt ugyanis a máj bontja le, amelynek éppen elég dolga van az alkohollal. Ne terheljük hát még jobban, inkább vessünk be természetes praktikákat, például borsmentaolajat, amely a homlok és halánték környékére masszírozva csökkentheti a fájdalmat.

Akármilyen praktikát is vetünk be ivás közben, a lényeg mégiscsak a mennyiségen van. A másnaposság legjobb ellenszere ugyanis a mértékletesség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!