segítség a hidegben

2019.12.08. 12:00

Itt a madáretetési szezon: Mintegy ötven énekesmadárfaj számít az eleségre

Megérkezett a hideg idő és ezzel elkezdődött a 130. országos énekesmadár-etetési szezon hazánkban is – írja közleményben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Varga Andor

Fotó: Shutterstock

1890-ben indult el Magyarországon a lakosság települési madáretetési mozgalma – idézi a történeti előzményeket az MME. A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése azóta is egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban, de még a sokadik emelet magasságában is. Ugyanakkor a szakemberek felhívják a figyelmet: a vízimadarakat soha, sehol, semmivel ne etessék, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

Az énekesmadár-etetési időszak hazánkban az első fagyok késő őszi beköszöntétől ezek megszűnéséig, november második felétől márciusig tart. Az etetők forgalma elsősorban a tél keménységétől, főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak. Az énekesmadaraknak adható téli madáreleségek 3+1 csoportba sorolhatók: napraforgó, amibe apró szemű kölest is lehet keverni; állati zsiradék (háj, faggyú, főzéssel sótlanított szalonna, cinkegolyó); alma (gallycsonkokra szúrva, földre szórva) és bogyók (vadszőlő, borostyán, tűztövis, nyugati ostorfa, fagyal); plusz ivó- és fürdővíz, a befagyott itatókban a naponkénti vízcsere. Bármi mással kísérletezni felesleges, és a madarakra nézve kockázatos lehet.

Fotó: Shutterstock

A vízimadarak etetése tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és ítéli pusztulásra az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédők. A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el az etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük szennyezi a környezetet, közben kikapcsolja a téli túlélést szavatoló vonulási viselkedést, ami tömeges jégbe fagyásukat okozza. Növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését. A tömeges érintkezés ránk is veszélyes, ez különösen a madárinfluenza kapcsán jelent madárra és emberre egyaránt óriási kockázatot. Ráadásul az etetés folyamatos kenyérdiétája megbetegíti a madarakat, ezek egyik formájának külön neve is van, az „angyalszárnybetegség”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!