Kifejezni az érzelmeket

2019.12.26. 10:30

Ágoston Flóra modellfotós úgy érzi, a portré az erőssége

Az okos­eszközök és a közösségi oldalak korában szinte már „mindenki fotós”, ám hivatásként, megélhetésként továbbra is csak a legjobbak választhatják ezt a foglalkozást. Ezt sikerült elérnie a zalaegerszegi származású Ágoston Flórának.

Mikó-Baráth György

Talán ez a kép is bizonyítja: a portré az erőssége Fotó: Ágoston Flóra

Az alkotó ma már a fővárosban él és szabadúszó fotósként tevékenykedik.

– Kicsi korom óta rajzoltam, festettem, a fotózás később vált szerelemmé – mesélte a kezdetekről a 28 éves fényképész. – A szüleim otthon mindig megengedték, hogy játsszak a kamerával. Zalaegerszegen, az Apáczaiban érettségiztem, aztán filmet tanultam Szombathelyen, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen. Először 2012-ben lett komolyabb fényképezőgépem és akkor vágtam neki Budapestnek, fotózást tanulni. A nappali képzés miatt a fővárosba kellett költöznöm, nem volt egyszerű megszokni.

Talán ez a kép is bizonyítja: a portré az erőssége Fotó: Ágoston Flóra

Flóra nemzetközi szinten is elismert modellekkel dolgozik nap mint nap, és azt vallja: mindenkivel meg lehet találni a közös hangot.

– Egy ideje tanítok is modelleket, így elég közelről belelátok a munkájukba. Tisztelem és becsülöm őket, mert ez egy nehéz szakma. A modellfotósok munkája szintén nem egyszerű, de nagyon szép és magával ragadó. Hálás vagyok, hogy ezt csinálhatom, mert nincs átlagos munkanap, mindig új kihívásokkal kell szembenéznem.

Flóra kezdetben nem szerette, ha őt fotózták, de aztán rájött: a szakmában előnyt jelent, ha a fotós pózolni is tud.

Ágoston Flóra „pózol”.

– Nem modellkedem, viszont azt ki lehet jelenteni, hogy modellfotós nincs modell tudás nélkül. Csak így lehetséges, hogy valaki bele tudja képzelni magát a modell szerepébe, anélkül pedig nem adhat senki megfelelő instrukciókat. Sokáig küzdöttem önbizalomhiánnyal, mert nem vagyok egy törékeny alkat, de ma már megtanultam, mi áll jól nekem, és nem ijedek meg akkor sem, ha a kamera másik oldalán állok.

Minden modellfotós igyekszik a lehető legjobb pillanatot megörökíteni, s valami megfoghatatlan pluszt hozzátenni modellje szépségéhez. Így van ezzel Flóra is.

– Az én erősségem a portré. Női és férfi modelleket egyaránt fotózok, jellemzően a szenvedélyes vagy a kifejezetten ártatlan, már-már babás hatású tekinteteket szeretem leginkább megragadni. Az a célom, hogy minden képemmel olyan szituációba hozzam a befogadót, hogy többször meg kelljen néznie az adott felvételt, mert amikor ránéz újra és újra egy érzelmet él át. Azt hiszem, ezt szeretném adni a művészetemmel.

Munka a teremben

Flóra eddigi karrierjéből nem egy adott képre, hanem a kemény munkával megszerezett tudására a legbüszkébb. A céljai, jövőbeli tervei is ezzel függnek össze, hiszen a tehetséges fotós szeretne még tovább fejlődni és elérni azt, hogy egyszer egy világhírű nagy márkának fotózhasson.

Aki pedig Ágoston Flóra-képeket szeretne nézegetni, próbálkozzon először is a közösségi médiában, a zalai származású fotós szívesen használja ezeket a felületeket.

– A fotósok terepe ma már leginkább a közösségi média, ennek segítségével találhatjuk meg a leggyorsabban a célközönségünket. Legalábbis engem a legtöbben ezeken a platformokon érnek el. A fővárosban töltött évek során sok szakmabelit volt szerencsém megismerni, a kapcsolatok nagyon fontosak ezen a területen is, mert az egyik lehetőség mindig hozza a másikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!