A gyár építése 1971-ben kezdődött

2019.09.01. 07:00

Volt egyszer egy Caola Zalaegerszegen...

A Zalai Hírlap archívumából ezúttal az egykori zalaegerszegi Caola gyárról mutatunk be felvételeket.

Nagy Betti

A szalag mellett 1981-ben

A Zalai Hírlap 1971. október 8-án arról számolt be, hogy befejezés előtt áll a Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat zalaegerszegi gyárának építése. A cikkből idézünk:

„Ami két esztendővel ezelőtt még csak terv volt, immár kézzelfogható valóság lett: felépült a Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat zalaegerszegi gyáregysége. A kőművesek, a festők és mázolók, a víz-, gáz- és villanyszerelők az utolsó simításokat végzik az impozáns üzemcsarnokokon, a kényes igényt is kielégítő szociális létesítményeken, a csaknem háromezer négyzetméter alapterületű készáruraktárakon, a tágas, világos irodaházon. Az anyavállalat öt gyára közül ez a legkorszerűbb. Építésére és berendezésére – saját fejlesztési alapból – megközelítőleg 130 millió forintot fordított a KHV. A tizenkét holdon elterülő gyárat a legmodernebb berendezésekkel szerelték, illetve szerelik fel folyamatosan. … A Kozmetikai és Háztartásvegyipari Vállalat zalaegerszegi gyáregysége 350 dolgozóval évi 150 millió forint termelési értékkel kezdi a termelést. A gyárat azonban úgy építették, hogy a továbbiakban könnyen bővíthető legyen. A távlati terv szerint itt gyártanak majd néhány kozmetikai cikket is. A fejlesztés végén a termelési érték eléri majd az évi 200 millió forintot, a munkáslétszám pedig a hatszázat.”

 

Az egykor hazánkban monopolhelyzetben lévő, s a rendszerváltás idején is még a piac 40–45 százalékát kézben tartó Caola 1993-ban magántulajdonba került. Az egerszegi gyárat a kilencvenes évek végén zárták be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!