Nem kell hozzá rongyláb

2019.09.13. 12:00

Újabb táncstílussal ismerkedhetnek a fiatalok Kanizsán

Nem csak gumitestű vagy géppuskalábú jelentkezőket vár a Magic Ritmo Tánccsoport az új hiphopképzésre.

Szabó Zsófia

Fási Barnabás felel majd a hiphopszekcióért

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Mint arról már korábban is többször hírt adtunk: elsősorban a kortárs és modern tánc műfajában alkottak eddig maradandót a fiatalok. Neves megmérettetéseken, köztük nemzetközi versenyeken öregbítették a közösség és a város hírnevét a fiatal és a felnőtt táncosok.

A Magic Ritmo ősztől nem csak az említett táncokkal ­várja az új (és régi) tagokat. A hiphop műfaja is bekerült a repertoárba. Fási Barnabás, a csoport koreográfusa jóvoltából az elmúlt időszak során ebben a stílusban is bővítette a tudását.

Fási Barnabás felel majd a hiphopszekcióért
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Már korábban, évekkel ezelőtt is érdeklődtem a hiphop iránt – mondta Fási Barnabás. – Ekkor még csak auto­didakta módon, videókból, klipekből figyeltem, gyakoroltam e táncot. S hogy mi is a hiphop? E fogalom nehezen meghatározható, mivel ezen belül is rengeteg műfaj, stílus van. Életérzésként határozható meg leginkább. Az amerikai filmekkel, klipekkel ellentétben nem kell szuper, képzett táncosnak lenni. Nem arról van szó, hogy minél gyorsabban meg kell vagy meg lehet tanulni a hiphopot, hanem arról, hogy az improvizációs elemeket ki miként tudja összekötni – jegyezte meg Fási Barnabás.

– Amíg a kortárs tánchoz például kellenek bizonyos testi adottságok, illetve sokrétűbb tánctudás, addig a hiphophoz ezek nem szükségesek. Akár duci, akár lassúbb mozgású emberről van szó, a hiphop számára is elsajátítható, élvezhető – vette át a szót Szollár-Nikolics Zsanna, a Kanizsai Fiatalok Közösségének elnöke. – Számos készség fejleszthető: erről (is) szólnak majd voltaképpen a hiphopképzéseink – jegyezte meg a csoport vezetője.

S hogy miből is áll, hogyan épül fel egy hiphopóra? Fási Barnabás elmondta: a bemelegítés, az előnyújtás után ráhangolódással kezdődik az óra, majd gyakorlatok, mozdulatsorok következnek. Természetesen akár a „laza” órákról, akár a versenyre felkészítő képzésről van szó, mindegyik hiphopórán sok tánc várja a gyerekeket, fiatalokat, felnőtteket: hétköznap és hétvégén is a Honvéd Kaszinóban és a Főnix Házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!