úgy, ahogy vagyunk

2019.09.05. 14:00

El kell fogadni magunkat – Ezt üzeni a Tündérszépeknek Lugosi Alexandra pszichológus

A fiatal lányok önbizalomhiányáért az internetes közösségi oldalak is okolhatók, mondta Lugosi Alexandra pszichológus. A Tündérszépek országos szépségverseny profi stábja viszont segít a nevezőknek túllendülni a nehézségeken.

Benedek Bálint

Lugosi Alexandra pszichológus több szépségversenyen szerepelt sikeresen

Fotó: ZH Archívum

– A praxisomban gyakran tapasztalok a serdülő fiatal lányok körében súlyos önbizalomhiányt – számolt be róla Lugosi Alexandra. – Sok esetben az internetes közösségi média okolható ezért. A korosztály tagjai a világhálóról folyamatosan olyan viszszajelzéseket kapnak, hogy tökéletesnek kell lenniük, és csak akkor lehetnek sikeresek, ha szépek.

Lugosi Alexandra pszichológus több szépségversenyen szerepelt sikeresen
Fotó: ZH Archívum

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor a fiatalok miért használják a képfeltöltő funkciókat olyan gyakran. A szakember szerint egyrészt like-ok segítségével próbálnak visszajelzésekhez jutni, ezzel is növelve az önbizalmukat. Az internet világában azért magabiztosabbak a fiatalok, mert számos képszerkesztő funkciót tudnak használni, amivel elrejtik a vélt hibáikat. Különböző filterek segítségével inkább a tökéletességet mutatják követőiknek, akik ezáltal like-ok ezrét zúdítják rájuk. Ezért is könnyebb számukra az interneten való ismerkedés, mint a személyes kommunikáció, mert ennek segítségével tulajdonképpen biztonságban vannak, hiszen felszínes látképet mutatnak magukról.

– A szépségversenyektől sokak visszahőkölnek – tette hozzá Lugosi Alexandra. – Egy ilyen mustrán a jelentkezőnek az igazi önmagát kell megmutatnia, és az már nehézséget jelent. Pedig meg kell tanulni elfogadni önmagunkat úgy, ahogy vagyunk. Nem elég a szépség, hanem belső kisugárzásra is szükség van. A viselkedésjegyekből gyakran látszik, ha valaki nincs kibékülve önmagával, például folyton csak a földet nézi, görnyedt a testtartása és kényszeredetten mosolyog. Ezek ellen még a filterek sem jelentenek védelmet. Az ifjú lányok lelkével többet kellene foglalkozni, és tudatosítani bennük, hogy úgy tökéletesek, ahogyan vannak. Fontosnak tartom, hogy a mozgás legyen a hétköznapjaik része. Amellett, hogy formál, a mindennapi feszültséget, a stresszt is oldja.

Pontosan ilyen természetes, 16–29 év közötti szépségeket keres a Tündérszépek országos verseny is. A profi háttérstáb segít a lányoknak átvészelni a nehézségeket.

Lugosi Alexandra pontosan ismeri a szépségversenyek világát, hiszen korábban több versenyen szerepelt. Először 2011-ben Zala szépének választották meg, s úgy emlékszik rá, hogy mindvégig önmagát adta, sokat mosolygott, és nem érdekelte pár kilogrammnyi súlyfelesleg sem.

Fotó: ZH Archívum

– Egy dolog számított, hogy jól éreztem magam a bőrömben, és nem azon görcsöltem, hogy vajon ki mit gondol rólam – mosolygott. – Később részt vettem még a Miss Alpok Adria versenyen, ahol harmadik lettem, majd kijutottam a horvátországi Porečbe a nemzetközi versenyre. Ott tapasztaltam meg, hogy a lányok egyáltalán nem vetélytársként gondoltak egymásra, hanem sorstársként. Segítettük egymást, és csapatot építettünk, barátságok köttetek, amelyek a mai napig fennállnak. Aztán még 2013-ban a Miss International Hungary versenyen harmadik lettem, egy évvel később a Miss Balaton viadalon a legszebb 12 közé választottak.

– Mindig azt mondom a tinédzsereknek, hogy amin tudnak változtatni, azt tegyék meg, amin pedig nem, fogadják el – folytatta Alexandra. – Érezzék jól magukat a bőrükben, hiszen a belső ragyogás az, ami kívülről fényességet ad. Mindenki vállalja fel önmagát, a hibáit, hiszen ettől igazi ember. Ne bújjon senki álarcok mögé, mert azok lehullanak.

A pszichológus elmondta: számos technika létezik az önbizalomhiány kezelésére. Például gyűjtsék a lányok a visszajelzéseket a környezetükből, s azokat írják fel egy olyan helyre, ahol mindennap láthatják. Nézzenek bele minden reggel a tükörbe, és emeljenek ki magukból három dolgot, ami tetszik, amit szeretnek magukon. Foglalkozzanak önmagukkal, gondolkodjanak el azon, hogy mire van szükségük, és adják meg maguknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!