Az egész családnak nagy kihívás

2019.08.26. 17:00

Íme néhány hasznos tipp a sikeres iskolakezdéshez

A tanévkezdés mindig kihívás nemcsak a gyerekek, hanem az egész család számára, de még izgalmasabb, amikor a csemete először lépi át az iskola küszöbét. A kicsik életében hatalmas változás ez, hiszen sokkal szigorúbb napirendhez, új társakhoz és környezethez kell igazodniuk, ami nem mindenkinek megy könnyedén.

ZH

Alakítsuk az izgalmat pozitív várakozássá… Fotó: Shutterstock

A legtöbb család számára a tanévkezdés nagy kihívás, hiszen a nyári szabadprogramok után nehezebb visszaállni az iskolai mindennapok szigorúbb rendszerébe. Még izgalmasabb a helyzet, ha gyermekünk első osztályba megy, hiszen rengeteg új dolgot tapasztal meg: a korán kelést, a hosszabb ideig egy helyben maradást, a fokozott koncentrációt, az osztálytársakat és a környezetet. Ehhez a sok-sok újdonsághoz nem minden gyerek alkalmazkodik könnyen. A KSH adatai szerint a 2017-18-as tanévben több mint 91 ezer volt az elsős általános iskolások száma, és nagyságrendileg idén is ilyen számban lépik át először az iskola kapuit. A K&H gyógyvarázs program összegyűjtött öt tippet arra, hogyan készüljünk fel közösen az iskolára.

Hozzászoktatni a rendszerességhez

Mivel az óvodához képest az iskolában már jóval szigorúbb rendszer van, érdemes otthon is következetes napirend szerint alakítani a nyár utolsó napjait – különös tekintettel a felkelésre és a lefekvésre. Szerencsés, ha ez nem egyik napról a másikra történik, hanem fokozatosan keltjük egyre korábban leendő elsősünket, így a kicsik szervezete könnyebben alkalmazkodik az új ritmushoz.

Alakítsuk az izgalmat pozitív várakozássá… Fotó: Shutterstock

Segítsük a beilleszkedést

A KSH adatai szerint Magyarországon körülbelül 700 ezren járnak általános iskolába, hetedük beilleszkedési nehézségekkel küzd. A félénk gyereknek sokat segíthet, ha mesélünk arról, nekünk milyen volt elsősnek lenni, így ő is könnyebben bele tudja magát képzelni a helyzetbe. Fontos, hogy ne csak mi beszéljünk, hanem ő is, így kiderülhet, ha fél valamitől. Iskolásat is játszhatunk vele, hogy lássa, milyen egy tanóra, így később már nem lesz olyan idegen a helyzet számára. Az ismerkedés megkönnyítése érdekében már a tanévkezdés előtt szervezhetünk találkozót a leendő osztálytársakkal, ahol kötetlenül együtt tudnak játszani.

Próbáljunk ki minden új eszközt

Az iskolakezdést nagyban megkönnyíti, ha a gyermek is várja már. Ezt úgy érhetjük el, ha a benne lévő izgalmat pozitív várakozássá alakítjuk. Ehhez nagy segítséget jelenthet, ha őt is bevonjuk a bevásárlásba, együtt választjuk ki az iskolai felszerelést, és otthon ki is próbálhatja, melyik mire való. Így az iskolában büszkén és bátran fogja használni az új eszközöket.

Készítsük fel az önálló közlekedésre

Ha alsó tagozatban el is kísérjük vagy autóval elvisszük gyermekünket az iskolába, felsőben már több mint valószínű, hogy egyedül szeretnének közlekedni. Érdemes ezért minél korábban megtanítani a közlekedés szabályait, hogy később egyedül is könnyen és biztonságosan boldoguljon. Ez történhet a közlekedési útvonalak közös bejárásával, vagy akár hétvégente családi KRESZ-vetélkedőt is szervezhetünk.

Vitaminokkal lesz lendületes a sulikezdés

Az új közösségben megnőhet a fertőzéses megbetegedések száma, így az iskolakezdés előtt érdemes felkészíteni gyermekünk immunrendszerét vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hogy ellenállóbb legyen, tanácsolják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!