ingyenes anyajegyszűrés a Kanizsai Dorottya Kórház

2019.07.31. 14:00

Tudta? Öt-tíz perc leforgása alatt könnyedén hólyagosra éghetünk a napon

A Kanizsai Dorottya Kórház ismét szerepelt az „euromelanoma” sorozatban. Az ingyenes és fájdalommentes anyajegyszűrésen májusban 356 fő vett részt.

Benedek Bálint

Dr. Buzás Judit főorvos speciális dermatoszkóp segítségével vizsgálja meg Strobl Barbara anyajegyeit Fotó: Benedek

Az intézmény már negyedik alkalommal csatlakozott az egyik legnagyobb nemzetközi betegségmegelőzési kampányhoz, melyben az orvosok összefognak, hogy lehetőleg a nyári hónapok előtt felhívják a lakosság figyelmét a bőr védelmére és a tudatosságra. A bőrdaganatok – így a melanoma is – a legegyszerűbben felfedezhető, fájdalommentes vizsgálattal diagnosztizálható betegségek közé tartoznak. Ráadásul korai felismeréssel nagyon jól gyógyíthatóak.

– A két rendelésen heti húsz órában fogadtuk a központi kartonozóban bejelentkezett embereket – mondta dr. Buzás Judit bőrgyógyász főorvos.

– A szűrésre a rendelkezésre álló öt hét alatt 356 főt fogadtunk, három kanizsai gyárban pedig további 12 főt vizsgáltunk meg.

Az akciót júniusban is folytatták, az ekkor regisztráltakkal együtt közel hatszázan vettek részt önkéntesen a kampányban.

Dr. Buzás Judit főorvos speciális dermatoszkóp segítségével vizsgálja meg Strobl Barbara anyajegyeit Fotó: Benedek

– Néhány pácienst a sebészetre küldtünk anyajegy-eltávolításra, de ránézésre szerencsére nem állapítottunk meg melanomagyanút. Azonban főleg a 60 év felettiek esetében több bőrdaganatot is találtunk – fogalmazott dr. Buzás Judit.

A főorvos hozzátette: az elmúlt évekhez viszonyítva jelentősen javult a páciensek hozzáállása, fegyelme, tehát ténylegesen elmennek a szűrésre, ezáltal tudatosabbá váltak.

– A jelentkezők a szűrés keretében több lényeges információval gazdagodhattak – folytatta. – Például megtudhatták a bőrtípusukat, mire kell figyelniük a napozás során, s persze azt is hangsúlyoztuk, hogy 11 és 15 óra között legerősebb az UV-sugárzás mértéke, vagyis ekkor kerüljék a napozást. Dr. Buzás Judit kiemelte: még mindig találkoztak olyan páciensekkel, akik nehezen fogadják el a bőrük minősítését. A mértéktelen napozás és szoláriumozás károsodást okoz. A napfényre különösen érzékenyeknél, vagyis a világos bőrűeknél, vörös hajúaknál és zöld vagy kék szeműeknél a napégés miatt korábban öregszik a bőr, ráncosabb lesz, a különböző rugalmas és egyéb kötőszöveti rostok is sérülnek. Az ebbe a kategóriába tartozóknál hamar megjelennek az anyajegyek, melyekből az apró feketék könnyen átalakulhatnak melanomává.

– Az UV-sugárzás mértékéről az időjárás-jelentések rendszeresen beszámolnak, de az interneten is elérhetők ezek az adatok – mondta a bőrgyógyász. – Ilyenkor a napimádóknak is mértékletességre kell törekedni, hiszen 5-10 perc alatt könnyedén hólyagosra éghet a bőr. Szerencsére a fényvédő készítmények népszerűek, hiszen rengeteg formában elérhetők. Ezek használata mellett a megfelelő védettséget a napszemüveg, a kalap és a napernyő együttes használata jelentené. A tudatosság jegyében pedig évente legalább egyszer érdemes meglátogatni az ingyenes és fájdalommentes melanomaszűrést.

Az egyik páciens, a kanizsai Strobl Barbara fontosnak tartja bőre védelmét. Még soha nem égett le, és – mint kiderült – nincsenek veszélyes anyajegyei sem. Ettől függetlenül strandolni kizárólag naptejjel jár, s mivel több tetoválása is van, külön figyelmet fordít azok védelmére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!