Összesen 143 ezer látogatót vonzott idén

2019.07.02. 12:00

Jól vizsgázott a Volt új helyszíne

Bár újabb nézőcsúcsot ezúttal nem hozott, így is rengeteg látogatót vonzott a legnagyobb vidéki zenei fesztivál, a június 25. és 29. között zajlott Volt. A hivatalosan négynapos, de a felvezető programjának köszönhetően kedd kora estétől vasárnap hajnalig tartó program összesen 143 ezer látogatót vonzott.

Gyuricza Ferenc

A nagyszínpad előtti terület akár negyvenezer főt is képes komfortosan, biztonságosan befogadni Fotó: Volt Fesztivál/Rockstar Photographers

Minderről vasárnap adtak ki közleményt a szervezők, akik szerint a Volt a kezdetek óta törekszik arra, hogy ne lehessen besorolni a hagyományos zenei fesztiválok közé. Ezt a célt szolgálta idén a számtalan művészeti alkotás, amellyel a helyszínen lehetett találkozni. Jelen volt többek között a Láthatatlan Kiállítás, ahol egy sötét konténerben vakok segítségével lehetett tájékozódni. Krasznai János fotóművész mozgó műtermében pedig fekete-fehérben örökítette meg az ezerarcú fesztiválozókat.

A nagyszínpad előtti terület akár negyvenezer főt is képes komfortosan, biztonságosan befogadni Fotó: Volt Fesztivál/Rockstar Photographers

A Volt igazi arculatát mindezek ellenére a koncertek, tánczenei partik, illetve az egyéb zenei programok adják. A korábbi éveknek megfelelően ezúttal is mintegy kétszáz esemény várta a közönséget, hét koncertszínpadon. A leglátogatottabb nap a szerda volt, ekkor négy világhírű előadó, a popzenét modern metallal vegyítő svéd Amaranthe, a metalcore-os amerikai Papa Roach, a szintén az Egyesült Államokból érkezett veterán hip-hop formáció, a Cypress Hill, valamint az ezredforduló utáni időszak egyik legfontosabb zenekara, az indusztriális hatású, extrém modern metalos amerikai Slipknot váltotta egymást a nagyszínpadon. Ezen a napon csak ez az egy programhelyszín mintegy negyvenezer látogatót vonzott, mégsem alakult ki akkora zsúfoltság, mint tavaly, az akkori nézőcsúcsot produkáló Iron Maiden fellépése alatt, ugyanis a fesztivál némileg odébb költözött, így tágasabb helyen tudta fogadni a látogatóit.

– A közönség és a fellépőink visszajelzése alapján is úgy látjuk, hogy sikerrel debütált az új helyszín – mondta a fesztivál zárását követően Lobenwein Norbert, a Volt alapítója. – A nyitónapi nézőcsúcs megmutatta, hogy negyvenezer vendéget is kényelmesen képes fogadni és ellátni a terület. Az idei tapasztalatok alapján természetesen szükséges további fejlesztés a helyszínen, azonban nagy öröm számunkra, hogy elsőre jól vizsgázott a Volt új területe, amely nagyobb, komfortosabb és jóval biztonságosabb a korábbinál. Az új helyszín arra vonatkozóan is biztosítékot jelent, hogy legalább 10 évre előre tervezni lehessen Sopronban az eseménnyel.

Az idei Volt legtöbb érdeklődőt vonzó s egyben legjobb koncertjét a Slipknot adta Fotó: Slipknot
Cypress Hill egyik rappere, B-Real a nagyszínpadon Fotó: A szerző

A nyitónapi nézőcsúcs azt is bizonyította, hogy Sopronban évek óta a rockzenei előadók vonzzák a legtöbb látogatót. Ez a tendencia évek óta tart, 2015-ben Slash, 2016-ban és 2018-ban az Iron Maiden, 2017-ben a Linkin Park koncertjén voltak a legtöbben. Ez évben a Slipknot volt a csúcstartó, a Corey Taylor énekessel felálló világhírű zenekar nemcsak a leglátogatottabb, de egyben a 2019-es Volt egyik legjobb koncertjét is adta. Mindent elsöprő energiájú, lendületes, helyenként kifejezetten látványos show-műsoruk egyszerre volt nyomasztó és felszabadító. Ugyancsak remek formát mutatott a Myles Kennedy énekessel és a The Conspirators nevű kísérőzenekarával turnézó Guns N’ Roses gitáros Slash, a második legjobb produkciónak járó képzeletbeli trófeát neki szavazzuk meg, míg a harmadik helyre a kissé nyögvenyelősen induló, de aztán annál hangulatosabbá váló Cypress Hill fellépését és az Ugly Kid Joe kisebb színpadon zajló, nosztalgikus hangulatú koncertjét tesszük. A hazai előadók közül az általunk megkérdezettek többségének a Halott Pénz 15 éves jubileumi fesztivál show-ja, a 2015-ben visszavonult, de időnként azért fel-fellépő Subscribe éjszakai koncertje, valamint a szintén 15 éves jubileumát ünneplő Road lehengerlő produkciója tetszett a legjobban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!