értékes táplálék lehet

2019.05.12. 16:00

Biokertész: Ültessük magunknak egy kis földimandulát

Már a múlt hét végén is nagyon vártuk az esőt, de hiába ígérgették a meteorológusok, mifelénk a port sem verte el. Aztán egyszer csak megeredt, s azóta is esik.

Fincza Zsuzsa

A termés az igazi mandula mellett parányinak mondható, de a belbecse nem marad alatta

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

Sebaj! A felázott talajba majd könnyen vetünk és palántálunk. Ha egy kicsit „fókszik” a föld, elültetem a maroknyi földimandulát, alias tigrismogyorót (Cyperus esculentus) is, amit Milley Mari barátnőmtől kaptam. Ha nála megterem, nálam miért ne teremne? Kedves állandó levelező partnerünk, Bajor László Gyula is érdeklődött, lehet-e nálunk termeszteni? Mint a mellékelt képek mutatják: lehet.

A termés az igazi mandula mellett parányinak mondható, de a belbecse nem marad alatta
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

Egy amatőr kertész például palántaként előnevelte, majd tövenként nagy cserépben tartotta, és így is elég szép termést ért el. Tanult kertészemberek kiskerti termesztésre ültetés előtt szobahőmérsékleten 24 órás áztatást javasolnak. Afrikai vadóc lévén erősen fagyérzékeny növény, a szabad ég alá a fagyok elmúltával, április végén, május elején kerülhet. A bokrok elég terebélyesre nőnek, ezért ültetéskor szemenként hagyjunk 30 centi távolságot, de elég 5-8 centi mélyre elföldelni. Száraz időben jól öntözzük be az ültető barázdát. A földimandula számára legideálisabb a homokos talaj, a kötött agyagosban jóval alacsonyabb a hozama, az erősen savas földben gyakorlatilag nem növekszik.

A bő terméshez igényli a nedvességet, gondozásának nagyobb részét az öntözés tegye ki, s ez ültetés után is fontos, mert nedvesség nélkül nem csírázik. A levelek alatt, a földben rizómákat növeszt, ezeken fejlődnek az apró, jó ízű gumók. A konok barna „bogyóban” rengeteg kalória buzog, ami nem is csoda, hiszen dúskál olajban, méghozzá az olíváéval közel azonos összetételben. A vitaminok közül legtöbbet az E-ből kalapolt össze, de tartalmaz B-, és C-vitamint is, és hozzászámítva vas, foszfor-, cink-, kálium- és magnéziumkészletét, értékes táplálék lehet, kiegészítheti az egészséges étrendünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!