Hamisítatlan zalai bor

2019.04.14. 11:30

Mitől cserszegi a fűszeres?

Már az elnevezése is árulkodó. A borkészítéssel foglalkozó cserszegtomaji Romsics Bencével utánajártunk, hogy mit takar a megnevezés, illetve mi áll a különlegességének hátterében.

Ujvári Klaudia

Fotó: Romsics Bence

Honnan eredeztethető a cserszegi fűszeres?

Mint szőlőfajtát, 1960-ban dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő keresztezte az Irsai Olivér és Piros Tramini szőlőfajtákból Cserszegtomajon, a mai Pannon Egyetem Georgikon Karának szőlészeti telepén. A nevének egyik felét a „szülőhazájáról” Cserszegtomajról kapta, másikat meg a keresztezett két szőlőfajta fűszeres jellegéből.

Bakonyi Karcsi bácsiról azt mondták, hogy a női lélek nagy ismerője, amire a nemesítők doyenje egy interjúban arcán egy kis mosollyal csak így felelt:

„Való igaz, hogy illatos-édeskés bort adó fajtát akartam, és ez sikerült is, de a kiismerhetetlent még én sem érthetem meg!”

Cserszegtomajon őrzitek a hagyományait?

Mi is rendelkezünk egy kisebb 0.2 hektáros cserszegi fűszeres ültetvénnyel. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy itt is nagy jövője van ennek a fajtának, amit szerencsére alátámasztanak az ezzel a borfajtával elért borverseny eredményeink is. Készítünk belőle mind száraz, mind pedig félédes bort, náluk körülbelül egyformák a fogyasztói igények a két stílusra. Idén szeretnénk kipróbálni a kései szüretet is, eddig csak jókat hallottam az így készült cserszegi fűszeres borokról.

Hegyközségi borversenyen két első helyezést tudhatott magáénak, többek között a Cserszegtomaj Nagyközség borával, a cserszegi fűszeressel Fotó: Romsics Bence

Zalán kívül, még mely borvidékeken találkozhatunk vele?

A szőlőfajtát elsősorban az ország északi részére szánták telepítés céljából, így fontos tényező volt, hogy jól bírja a téli hideget és viszonylag korán beérjen a termése. Amellett, hogy ez a két pozitív tulajdonsága megvolt az új fajtának, később kiderült, hogy a szőlőjéből kiváló minőségű bor is készíthető. Így az ország borvidékeinek több mint a felén jelen van, de a legnagyobb teret az alföldi, kunsági régióban kapta.

Mitől ennyire jellegzetes? Milyen aromával bír ez a fajta?

Bora rendkívül különleges, nem téveszthető össze semmilyen más borfajtával. Parfümös-bodzás illat, mely virágokra emlékeztető jegyeket is tartalmaz, párosul egy szép savtartalmú, zamatos, gyümölcsös harmóniát alkotó ízvilággal. Természetesen mind illatában, mind pedig ízében dominálnak azok a fűszeres jegyek, amikről a nevét is kapta.

Milyen ételekhez ajánlott a fogyasztása?

Könnyedebb ételekhez jól párosítható, mint például halételekhez, vagy szárnyasból készült sültekhez. Mivel a cserszegi fűszeres egy különleges bor, amely bármelyik arcát is mutatja, biztosan megtalálja a megfelelő embert, aki örömmel fogyasztja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!