Segíts, hogy segíthessenek!

2019.04.14. 07:00

Irány a víz! Tippek és szabályok a biztonságos sportoláshoz a Balatonon

A korai jó idő már egyre jobban vonzza a víz szerelmeseit a Balatonhoz. Bagyó Sándorral, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület elnökével a vízi sportokról és azok veszélyeiről beszélgettünk.

Ujvári Klaudia

Forrás: VMSZ

Fotó: Horváth Miklós

A szeszélyes áprilisi időjárás miatt ugyan csak 10 fok körüli a tó hőmérséklete, de mindez nem veti vissza a Balatonhoz igyekvők kedvét.

- A vízi sportoknak már most is sokan hódolnak, vitorláznak és eveznek a Balatonon. Aki még túl hidegnek találja, ő a meleg vizű Hévízi-tó kifolyójánál megtalálhatja a számításait – tájékoztatott bennünket Bagyó Sándor. A szezonkezdet, mint minden esetben túlságosan időjárásfüggő, arról még nehéz előre bármit is nyilatkozni.

A VMSZ elnöke elmondta, nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy a vízi balesetek kialakulása nem az eszközöktől, hanem az emberi tényezőktől függenek. Ilyen tekintetben nincs új a nap alatt. Emellett kiemelte, hogy a Balaton vízi biztonsági rendszerének javítása érdekében, valamint a korábbi balesetek okán, a Balaton Fejlesztési Tanács egy prevenciós munkaprogram kidolgozásáról és bevezetéséről döntött, mely nem más, mint a MENTŐÖV program.

Bagyó Sándor szerint az emberi felelősség kulcsfontosságú tényező
Fotó: Horváth Miklós / VMSZ

A mentőöv mellett a mentőmellény is fontos szereppel bír az életmentés során. – A vízibicikli kölcsönzők rendelkeznek mentőmellényekkel. Aki kér, kap elven működik, így nem lehet elégszer kiemelni, hogy mennyi múlik az emberi felelősségen. A Balaton Fejlesztési Tanács is támogatta, hogy a vízibiciklikre legyen kihelyezve kötelezően egy mentőöv és a hozzá tartozó felúszó kötél, mely nagyban megkönnyíthetné a mentési folyamatokat. Jelen állás szerint az ügy minisztériumi döntésre vár – részletezte Bagyó Sándor a tudnivalókat.

Vajon tisztában vagyunk azzal, hogy milyen veszélyeket hordoz magában az ártalmatlan vízi sport? Íme 5 tipp, mely garantáltan segítséget nyújt!

  • Csak kijelölt fürdőhelyen tartózkodjunk!
  • Az alkoholos befolyásoltságot mindenképp kerüljük!
  • Ismeretlen mélységű vízben legyünk óvatosabbak!
  • Aki bizonytalan az úszástudásában, az legyen sokkal körültekintőbb!
  • Fokozottan figyeljünk oda a viharjelző rendszerek jelzéseire!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!