életmód

2019.04.10. 07:00

Gyógynövények a konyhaművészetben

Nem boszorkányság a gyógynövények széles körű használata, a konyhában egy-egy hétköznapi vacsora elkészítéséhez is bátran használhatók.

Korosa Titanilla

Ehhez szolgált jó tanácsokkal és receptekkel nemrég Lengyelné Csondor Katalin gyógynövénytermelő. A receptajánlót és a gasztronómiai bemutatót ételkóstolóval tette teljesebbé, s szólt a felhasznált növények jótékony hatásairól is.

– Fel kell készíteni a szervezetet az időjárás változásaira, hiszen kijut a szélsőségekből, a hideg napokat egyből melegek váltják, testünk megérzi ezt az ingadozást. A lábunk alatt lévő növények a fellépő hiányok pótlását szolgálják ma is ugyanúgy, mint 200 évvel ezelőtt – mondta Lengyelné Csondor Katalin.

Az előadó komplett menüsort állított össze a programra, amit helyben el is készített. Csalánlevessel kezdte a sort.

– Sokan főzik a mindenfelé burjánzó csalánt, főként teát készítenek belőle. A levesemben annyi a csavar, hogy árvacsalánból készítem almával és zellerrel, majd diótejjel hígítom, így krémleves lesz belőle.

A második fogás petrezselymes burgonya volt rukkolás lencsével töltve, mellé saláta babbal és tyúkhúrral. Az utóbbi az érfalak tisztítására javallott. A zöldségkeverék mustáros, tökmagolajos dresszinggel lett fűszerezve, de a salátába kerül még több virág is: árvácska, aranyos veselke, százszorszép, ibolya és salátaboglárka, mind tele vitaminnal.

A medvehagymának szezonja van, nem is maradt ki a menüből.

Lengyelné Csondor Katalin őstermelő, gyógynövénytermelő Fotó: A szerző

– Frissen is többféle étel készíthető belőle, de a későbbi felhasználására is koncentrálunk. Érdemes szedni és eltenni, például zsírban lepárolva. Ezzel a módszerrel eltehetjük a sóskát, spenótot vagy bármely zöld növényt. A medvehagyma zsírban nagyon finom kenyérre kenve, de mártáshoz, leveshez, hús alá is tehetjük. Akkor kerüljenek bele a levelek a zsírba, amikor nem túl forró, ahogy sül, úgy krémesedik. Amikor kész, steril üvegbe töltjük, színültig, forrón rátesszük a tetőt és fejjel lefele fordítjuk, hagyjuk kihűlni, majd visszafordítjuk a talpára, ekkor az üveg tetejére szökik a levegő. Ezzel a módszerrel akár két évig is eláll. Tehetünk bele szotyit, amolyan pesto lesz belőle, de figyeljünk rá, mert a pirított magok megrövidítik a szavatosságát. A medvehagyma emellett pogácsába és házilag gyúrt tésztába keverve is finom. Szárítani is lehet, de az illata annyira intenzív, hogy mindent átjár.

Mint kiderült, a házi fűszervaj elkészítése sem nagy kunszt.

– Kora tavasszal előbújó réti kakukktormát kevertem a puha vajba, ez a fűszervaj 8-10 napig eláll, szinte bármilyen növénnyel készíthetjük. Érdemes többfélét leszárítani, fűszerként is használhatók. A fűszervaj sózását nem javaslom, a növény ízét magában ismerhetjük meg, de a sózás mindenkinek a saját ízlésvilágán múlik.

Lengyelné Csondor Katalin diótejet is készített: a diót vízbe áztatja majd összeturmixolja a keveréket. Két evőkanál maghoz egy csészényi vízzel érdemes egy éjszakára állni hagyni.

Ezek is érdekelhetik