Helyi Arcok

2019.04.14. 15:30

A nagykapornaki Baján Jánosnak közel tíz éve az élete része a Zumba

A Helyi Arcok sorozatunk ezúttal egy elhivatott Zumba oktatóval, a nagykapornaki, jelenleg azonban Keszthelyen élő Baján Jánossal folytatódik.

Ujvári Klaudia

Fotó: Dervalics Tibor

Hogyan kezdted a pályafutásodat?

Zalaegerszegre jártam iskolába, ahol a szüleim második osztályosként beírattak tánciskolába. Az ottani táncpartnerem édesanyja szerette volna, hogy komolyabban foglalkozzunk a tánccal, és javasolta, hogy menjünk el a Helikon Táncsport Egyesület felvételijére. Nem igazán akartam menni, de végül beadtam a derekam és ott ragadtam. A Helikon TSE-nél Gallai Gáborné Ibolya terelgetett, neki köszönhetek mindent, amit a táncban elértem. Versenytáncosként standard és latin táncokból is voltak szép sikereim, a klubbal rendszeresen felléptünk különböző rendezvényeken, egyéni és formációs koreográfiákkal.

Maradtál a tánc mellett, de ezen belül mégis egy merőben más irányba mozdultál el. Miért?

A táncklubban ismerkedtem meg a feleségemmel, aki akkoriban Hévízen aerobik edzéseket tartott. Ott merült fel, hogy van egy új edzésforma, ami külföldön, illetve már Budapesten is nagy tömegeket vonzott, és mi lenne, ha megpróbálnánk itt vidéken együtt. Ez volt a Zumba. Bejelentkeztünk a következő magyarországi képzésre, aztán elmentünk egy partira, hogy láthassuk mire vállalkozunk. Szerelem volt ez első lépésre. 2010. októberében hivatalos oktatókká váltunk, ZIN (Zumba Instruktor Network) tagok lettünk. Innen nem volt megállás, aerobik edzői végzettséget a Fitness Companynál, személyi edző képesítést az ART Edzőképzés Fitness Iskolánál szereztünk.

János és felesége, Adri Fotó: Baján János

Könnyen összeegyeztethető a családi élettel az edzőség?

Különféle edzői és Zumbás képzésekkel, rendezvények látogatásával folyamatosan fejlesztjük magunkat, ezek egyben közös programok, kirándulások is, hiszen többször megfordulunk külföldi fesztiválokon. Rendszeresen részt veszünk teljesítménytúrákon, rendezvényeket szervezünk a csapatainknak, illetve több óratípust is kipróbálhattak nálunk a mozogni vágyók. A családalapításig felsőfokú tanulmányaim mellett, feleségem pedig a munkája mellett tevékenykedett, így ez volt a közös pont, mindenhova együtt mentünk, azóta pedig a háttérből segíti a munkámat.

Fotó: Dervalics Tibor

Meddig tervezel a Zumbával foglalkozni?

Először azt gondoltam, hogy van 4-5 éve a mozgásformának, aztán lecseng, de azt vettem észre, hogy a vendégeinknek nem szűnik meg az igénye a kikapcsolódásra, hogy kiengedjék a gőzt a nap végén anélkül, hogy az otthoni problémáikon rágódnának. Jó a zene, jó a társaság, táncolni mindenki szeret, az agyunk pedig átkapcsol. Jelenleg 12 órám van egy héten. Nagyon jó csapat alakult ki mindenhol. Mostanában azon nevetgélünk, hogy hogyan is fog nekünk menni úgy 30-40 év múlva. Mindez nem is annyira vicc! A hévízi csapatomra különösen büszke vagyok, két éve vettem át őket Gergely Évától. Ők a Teréz Anya Szociális Integrált Intézmény Idősek Klubjának tagjai, hihetetlen energiával és lelkesedéssel bírnak.

Mi fogott meg igazán a Zumbában?

A zene, a tánc, a hangulat, illetve a vendégeim. Látom rajtuk a felszabadultságot, a fejlődést, a visszajelzéseik komoly lendületet adnak.

A Zumba egy valódi boldogságkapszula Fotó: Baján János

Hogyan készülsz egy-egy órádra?

A továbbképzések mellett rendszeresen kapunk a ZIN-től anyagokat, melyeket olykor egy az egyben használok fel, de többnyire belenyúlok, a saját ízlésemre formálom. Érkeznek kívánságok az éppen aktuális slágerekre, kedvenc zenékre irányulóan. Igyekszem a kéréseknek eleget tenni. Ötletelni, koreográfiát készíteni többnyire a feleségemmel szoktunk. A gyakorlásra pedig innen-onnan lopok időt.

Kinek ajánlod ezt a mozgásformát?

Mindenkinek! Természetesen vannak ellenjavallatok, mint minden sporttevékenységnél. A vendégeim rendszeresen jelzik, ha valami egészségügyi problémájuk akad és megbeszéljük, hogy hogyan tovább. Adott esetben szünetet javaslok, vagy alternatívákat adok és odafigyelek arra, hogy be is tartsák azt. Az újak is érkeznek kérdésekkel, mindig megbeszéljük, hogy mi a teendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!