Biokertész

2019.01.20. 09:00

Avokádó, a laktató szupergyümölcs

Kinézete alapján az avokádóról anno azt gondoltam, hogy zöldség, pedig gyümölcs és ráadásul gyógynövény is egyben. A konyhában „zöldség­krémként”, azaz „kenőkeként” (az elnevezést Polcz Alainetől loptam), a fürdőszobában kozmetikumokban már régi ismerőse a családnak.

Fincza Zsuzsa

Az avokádó kettévágva, mellette a bőrszerű héjba visszarakva és úgy kínálva a guacamole. A jókora mag önállóan is gyógyerővel bír, olaja segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket Fotó: A szerző

Önálló gyümölcsként viszont még nem szerepelt az étlapon – sokalltam érte darabonként a 300-400-500 forintot. Néha, ha túl sokáig punnyad az üzlet polcain, leárazzák, de ilyenkor csak úgy érdemes megvenni (mint minden más egyebet), ha azonnal fel is használjuk. A minap kifogtam egy ilyen akciót, s hogy egy kellően érett, de még nem poshadt avokádó kijött egy kisebb tábla csoki árából, mindjárt kettőt vettem.

Az íze nem túl hivalkodó, a sárgadinnyére emlékeztet, a szakirodalom szerint meg kell hámozni és feldarabolni, vagy, mint én tettem, kis kávéskanállal egészen a bőrszerű burkolatig ki lehet kaparászni a gyümölcshúst, ami így villával könnyen pépesíthető. Gyorsan reszeltem bele kevés uborkát, megsóztam, majonézt kevertem hozzá, pirítós kenyérre kentem és úgy jóllaktam, mint a duda. Ami persze nem csoda, állítólag az avokádó a leglaktatóbb gyümölcs a planétánkon.

Az avokádó kettévágva, mellette a bőrszerű héjba visszarakva és úgy kínálva a guacamole. A jókora mag önállóan is gyógyerővel bír, olaja segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket Fotó: A szerző

Második nekifutásra már elővettem a szakácskönyvet, amiben több tucat avokádó­krém receptre leltem. Ezek közül legjobban a legegyszerűbb guacamole tetszett: egy gyümölcshöz kell egy citrom, egy kis pohár tejföl, egy gerezd fokhagyma, kevés só és fehérbors. A kikapargatott és összezúzott avokádót összekeverjük a tejföllel, citromot csepegtetünk bele, megsózzuk, szórunk rá kevés fehérborsot és belereszeljük a fokhagymát. Állítólag tonhallal is egészen kiváló, a mexikóiak mártást is készítenek belőle. A klasszikus mexikói guacamolét ugyancsak érdemes kipróbálni, abban az előbbiek mellett van egy kis apróra vágott fehérhagyma, chili, paradicsom, általában mixerrel pépesítik és 2 órát állni hagyják a hűtőben. Szezonális gyümölcsökkel és zöldségekkel keverve igazán vitamindús és laktató étek készülhet majd belőle.

Persze nem véletlenül tápláló és laktató, hiszen az avokádó 15 százaléka zsír (csak a töredéke a telített, túlnyomó többsége egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsav), 2 százaléka fehérje, 8 százaléka szénhidrát. Az ásványi anyagok közül káliumban, foszforban, magnéziumban és kalciumban gazdag, de nem szűkölködik vasban, nátriumban, cinkben, rézben mangánban és szelénben sem. Vitaminok közül C-, E-, B3- és B5-vitaminokban van a topon, de nem hiányzik belőle a többi B-, az A-, és a K-vitamin sem. Az, hogy egy közepes avokádóban 25-30 gramm zsír van, első olvasatra soknak tűnhet, de szerencsére a zöme jótékony zsírsav. Kedvező hatása, hogy hamar eltelsz vele, ráadásul lassan ürül ki a gyomorból, így később érzed magad éhesnek – szóval bármennyire hihetetlennek tűnik, ez a „zsíros” gyümölcs segít a fogyókúrában is. Ezért érdemes a salátát guacamolével megkoronázni, sőt, a szendvicsedet vaj helyett azzal megkenni, mert akkor a parizert is elhagyhatod róla. A telítetlen zsírsavak koleszterinszintünkre gyakorolt kedvező hatása közismert – csökkenti az „rossz” koleszterinszintet és emeli a „jót”. Gazdag káliumtartalma természetes és kíméletes vízhajtóként hat és segít a vérnyomásunk kordában tartásában.

Az avokádó éretlenül kőkemény, ne tartson vissza, ha csak ilyet tudunk venni, szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt bepuhul, beérik – ha túl éretlen, tároljuk papírzacskóban 1 almával vagy banánnal együtt. Ha felvágjuk, használjuk is fel, mert hamar bebarnul, ezt segíthetünk kicsit elodázni, ha a vágott felületet meglocsoljuk citromlével, majd a gyümölcsöt egy zárható fedelű műanyag dobozban betesszük a hűtőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!