Visszatértek a határvadászok

2018.12.27. 14:00

A mindennapok részévé váltak a Készenléti Rendőrség tagjai Nagykanizsán

Nyár óta működik a dél-zalai városban a Készenléti Rend­őrség (KR) „laktanyája”, mely kicsit talán visszahoz valamit a város nagy hírű katonamúltjából.

Horváth-Balogh Attila

Horváth Attila törzsőrmester és Vörös Gábor őrmester (jobbról) a napi szolgálatot egyezteti Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Megoldás a messziről jött határvadászoknak

A Készenléti Rendőrség Nyugat-magyarországi Határrendészeti Igazgatóság Határvadász Bevetési Főosztály I. XIII. Határvadász Bevetési Osztályának (szép, hosszú neve van, de ez a hivatalos) bázisát augusztusban adták át az Erdész utcában.

Az egykori határőrlaktanya sport- és helikopter-leszálló pályájának helyén, közel 3 hektárnyi területen épült meg a 3 szintes, majdnem 7000 négyzetméteres komplexum, amit Kovács Tibor rendőr alezredes, osztályvezető, az egység parancsnoka mutatott be nekünk. Elmondta: az objektum egyik felében irodák, fegyverszobák, egy 300 főt befogadó eligazítóhelyiség, az állomány pihenését szolgáló körletek, korszerű kondicionálóterem, teakonyhák, a ruházat tisztítására szolgáló mosókonyhák és elsősegélyszoba, a másik felében pedig garzonszálló kapott helyet. Ez az ország távoli pontjairól érkező határvadászok lakhatási problémáira jelent megoldást.

Horváth Attila törzsőrmester és Vörös Gábor őrmester (jobbról) a napi szolgálatot egyezteti Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– Az épületrészben két szinten összesen 74, egyenként két fő elhelyezésére szolgáló lakóegység található, amelyek közül kettő akadálymentesített – magyarázta Kovács Tibor, aki visszatért oda, ahonnét elindult: az egykori nagykanizsai határőrlaktanyába, hiszen határőr tisztként itt kezdte meg hivatásos pályafutását. – A garzonok az állomány kulturált elhelyezésére nyújtanak lehetőséget, egyben reményeink szerint versenyképessé teszik a határvadász hivatást egy olyan térségben, ahol a munkaerőpiacon nagy a verseny a munkavállalókért.

Impozáns a határvadászok laktanyája

Felmerülhet a kérdés, most akkor készenléti rendőrökről, vagy inkább határvadászokról van-e szó?

Kovács Tibor azt válaszolta: a kanizsai objektumban szolgálók a Készenléti Rendőrség tagjai, akik speciális határvadászok, ezzel együtt azonban hagyományos rendőri feladatokat is ellátnak.

Kovács Tibor

– Határrendész-bevetési egységként alapvető feladatunk az államhatár őrzése, védelme, a tömeges migráció kezelése – szögezte le. – Most a déli határon teljesítenek szolgálatot a határvadászaink, de novemberben a zalai horvát–magyar határszakaszon is megerősített járőrszolgálatot láttunk el. De feladataink közé tartozik a rendszeres készenléti jellegű szolgálat is: nagy létszámú rendőrt tartunk készenlétben egy várható feladat minél gyorsabb végrehajtása érdekében. A másik nagy feladatkör a turisztikai idényben történő szolgálatellátás, a Balaton-parton, főleg Keszthelyen segítettük a helyi erőket. Ezenkívül nagyobb biztonsági kockázatú eseményeken, futballmérkőzéseken, fesztiválokon, külföldi delegációk látogatásakor, demonstrációkon vagyunk jelen.

Kovács Tibor hozzátette, természetesen Nagykanizsán is rendszeresen dolgoznak a határvadász-készenlétisek, akik egyébként bármilyen rend­őri feladatot elláthatnak.

A „KR”-esek között nagy a szolidaritás, erős a közösségi tudat, amit erősít az is, hogy közterületen járőrcsoportban teljesítenek szolgálatot.

Azért van egy kis laktanyás fílingje, nem?

Ahhoz, hogy valaki a Készenléti Rendőrség állományában határvadász lehessen, kiváló fizikai és pszichikai állapot kell. A szigorú rosta után két út választható. Az egyik: rendőr szakgimnáziumban tanulhat tovább a potenciális jelentkező. A másik út a határvadászképzés – itt moduláris rendszerben folyik az oktatás. A 6 hónapos képzés előnye, hogy a hallgatók már a képzés első két hónapjában munkaviszonyba állhatnak.

Mosókonyha is az állomány tagjainak rendelkezésére áll

Ezt a lépcsőt járta végig Vörös Gábor őrmester is.

– Hogy miért lettem határvadász? – kérdezett vissza. – 2016-ban hallottam először a képzésről. A nagykanizsai rendőrkapitányságon szolgáló nővérem hívta fel rá a figyelmem, mert mindig is érdekelt a kétéves rendőrképzés, de valahogy nem szántam rá magam, hogy jelentkezzek. Az viszont, hogy rövid idő alatt visszakerülhettem Zalába és már a képzés ideje alatt is fizetést kaptam, megadta a szükséges lökést. Nem bántam meg a döntésem. Nagyon összetartó és jó közösségbe kerültem itt. Nem csak egy törvényt szolgálunk, de egy nyelvet is beszélünk – és ez jó…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!