Szavazzunk a pacsai hegyi öreghársra!

2018.09.11. 13:30

Zala megyei „versenyző” is van Az év fája versenyben

Nemcsak a zalai lokálpatrióta büszkeség, de gyerekkori emlékek is arra intenek, hogy szóljak Az év fája versenyben szereplő pacsai öreg hársról. Ennyi részrehajlás talán megengedhető.

Arany-Horváth Zsuzsa

A pacsai hegy méltóságteljes éke teljes nyári pompájában. A hárs dombja egyben Zala 3. magaslati pontja. Kis képünkön a legutóbbi pacsai városnapra készült torta, rajta az öreg hárs fotója Fotó: Pacsai Önkormányzat, Katona Tibor

Nem tartozik szorosan a tárgyhoz, de tudniuk kell, kiskamaszként az első biciklimmel (rajta apám alkotta saját névtáblával!) járva-kelve ez a fa volt az egyik legelső támpont, ahol megálltunk, ahol találkoztunk, ahonnan elfelejtettünk időben hazaérni, mert mindig nagyon fontos megbeszélnivalónk akadt.

A pacsai hegy méltóságteljes éke teljes nyári pompájában. A hárs dombja egyben Zala 3.
magaslati pontja. Fotó: Katona Tibor

Mint arról korábban már hírt adtunk, Az év fája verseny döntőjébe jutott – egyetlen zalaiként – a pacsai öreg hárs. A 27 méteres, 427 centiméter törzskerületű faóriás a pacsai szőlőhegyi keresztútnál áll, kőkereszt található mellette.

Idén 35 jelölés érkezett Az év fája versenybe, melyek közül tizenkettőt juttatott a döntőbe az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije – olvasható az alapítvány honlapján. A kilencedik vetélkedő a fák és a közösségek közötti kapcsolat továbberősítését tűzte ki célul. Március 21. és május 10., a madarak és fák napja közötti nevezési időszakban egy történet és képek beküldésével bármely közösség nevezhetett a versenybe olyan egyedi fát vagy facsoportot, amely fontos szerepet tölt be a körülötte élők életében. A vetélkedőben nem számít a fák kora és mérete, előny azonban, ha a jelölt őshonos fajt képvisel, közterületen áll, vagy története környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A legutóbbi pacsai városnapra készült torta, rajta az öreg hárs fotója Fotó: Pacsai Önkormányzat,

– A fa környezetét a megye 3. legmagasabb térképészeti pontjaként tartják nyilván, katonai megfigyelőállomást is működtettek rajta. Mellette állva ellátni az egyik irányban a Balatonig, a másik irányban az Alpokalja és a szlovén határ rajzolódik ki – kaptunk tájékoztatást dr. Benedek Karolinától tegnap, amikor a város jegyzőjét arra kértük, szóljon a szavazás aktuális állásáról. – A fa a helyiek életében már régóta kulcsfontosságú szerepet tölt be, több rendezvény színtere (madarak és fák napja, Márton-napi barangolás, Mikulás-futás, gyermeknap…); és a helyi önkormányzat tervei között szereplő, a pacsai szőlőhegyen kialakítandó tanösvény egyik állomása is az 1763-ban épült, műemlék Szent Márk-kápolna és a híres Csaba királyfiról elnevezett kút mellett.

A megmérettetéssel a pacsaiak célja a kiemelt jelentőségű helyi természeti érték széles körben való megismertetése, a természet szeretetének és mindennapi életünkben betöltött szerepének hangsúlyozása, illetve a zalai összefogás erősítése. Ennek érdekében már felvették a kapcsolatot számtalan megyei egyesülettel, civil szervezettel, illetve a szlovákiai testvértelepülésükkel is, akik a fának hírét viszik és segítenek a szavazatok gyűjtésében. Szerencsére az országos média is felfigyelt a pacsai öreg hársra.

– A szavazatok száma naponta változik, a pacsai fa a 3., 4. és 5. hely közt ingadozik; szüksége van a szavazatokra – mondta a jegyző asszony. – A versenyben e-mail-cím megadásával (akár személyenként többel is!) a https://evfaja.okotars.hu címen lehet szavazni a 12 döntős fa közül a pacsaira, egészen 2018. október 8-ig. Jelenleg a zalai dombokat vigyázó öreg hárs 1019 szavazattal az 5. helyen áll.

Reméljük, a zalai civil kurázsira számíthat a matuzsálem!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!