Szép otthon

2018.09.02. 11:00

Kályhától a kandallóig – Nemcsak fűt, de ékessége és dísze is lehet a lakásnak

Nincs hangulatosabb téli estéken a szobában duruzsoló cserépkályhánál, kandallónál. A választék nagy, a szakemberek szebbnél szebb kályhákat készítenek, amelyek nemcsak praktikus fűtő berendezések, hanem díszei is a lakásnak.

Hajdu Péter

Kiégett az anyag, Papp Károly mellett fia, ifjabb Papp Károly húzza ki a kemencéből az új kályhacsempéket Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Papp Károly kályhásmesterrel a szakma aktualitásairól beszélve kiderül, az igények nem állnak arányban a lakásépítésekkel. Nem tömegcikkről van szó, és a családi házat építőknek is csak egy része rakat a lakásába cserépkályhát, az, aki megteheti. Jellemző továbbá, hogy ők is elsősorban kiegészítő fűtésre szánják. A kályhás mester hozzátette, eleinte, aztán úgy beleszeretnek, hogy egy-két év múlva már a másik helyiségbe is kérnek.

A két eszköz között nagy különbség mutatkozik a hőtárolásban

- A cserépkályha kellemes meleget ad, egészen más közérzetet kelt, mint a gáz- vagy a központi fűtés. A kályhák egy része üvegajtós, hangulatot hoz a lakásba a lobogó tűz látványa. A lakásberendezések változásával együtt változik a kályhák formája, színe is. A legutóbbi például, ami 2-3 éve jelent meg, a minimalista stílusú kályha. Ez egy teljesen leegyszerűsített, egyenes vonalvezetésű külsővel rendelkező, 23×46 centis nagy csempékből felépített kockakályha. Most ez a divat, de sok időt nem adok neki, egy-két év múlva vége lesz. Vannak viszont évszázadok óta használt minták, ezt valamikor még a fazekasok korongozással állították elő, kályhaszemnek nevezték. Lemintáztuk, és egy gyönyörű mélytányéros kályhacsempét készítettünk belőle – mutatta a mélyen ülő, körkörös mintázatot.

Kiégett az anyag, Papp Károly mellett fia, ifjabb Papp Károly húzza ki a kemencéből az új kályhacsempéket Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Felmerült a kérdés, kályhát vagy kandallót érdemes választani? A szakember a különbséget magyarázta el. A kandallóba beépített tűzteret egyenesen a kéménybe csatlakoztatják. Amíg tüzelnek benne, addig fűt, aztán hamar kihűl. A kályhába viszont füstjáratokat építenek, amiken át kanyarogva hosszú utat tesz meg a kéményig az égéstermék, s közben leadja a hő 75-80 százalékát.

- Egy cserépkályha, ha jól megrakják, huszonnégy órán át tartja a hőmérsékletet. Azonban jól kell fűteni. A már kész, egy hónapon át kiszárított cserépkályha fűtése akkor tökéletes, ha egyszer telerakják a tűzteret annyi fával, amennyi belefér, ez tíz kiló körüli mennyiség.

Ha leégett, és már csak parázs maradt benne, le kell zárni a kályhát. Akkor kezdi ontani a meleget hosszú időn át. Rossz gyakorlat az, ha közben nyitogatjuk az ajtaját, közben dobva a tűzre egy-egy darab fát – adott tanácsot leendő kályhatulajdonosoknak.

Az ember nem gondolná, hogy az agyagos talajú Göcsej nem ad a kályhásoknak alapanyagot.

- Megszűnt az agyagbányászat, helyben ma már egyáltalán nincsen magyar kályha alapanyag. A kályhás szakma, de a kisebb felhasználók, mint a fazekasok, a keramikusok nagy része is egy kereskedelmi cégtől veszi a Németországban gyártott, tisztított, finomra őrölt agyagot és a samott port – osztotta meg velünk Papp Károly a kályhakészítés egyik lényeges, és az árakat is nagyban befolyásoló háttérinformációját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!