Bőrműves iparművész

2018.06.28. 17:00

A természet legszebb formája a női test – Zajácz Tamás sztárok alakját domborítja bőrbe

Eszenyi Enikő, Gregor Bernadett, Naomi Campbell és Szabó Erika alakját is megformázta már bőrből Zajácz Tamás bőrműves iparművész, aki e napokban a zalaszentgyörgyi nemzetközi művésztelepen dolgozik.

Magyar Hajnalka

Zajácz Tamás a Naomi Campbellről készült testplasztikával Fotó: Gallai András

Kapcsolata a bőrrel

A Tiszaújvárosban élő alkotó évek óta visszatérő vendége a Buday Mihály festőművész által vezetett tábornak, ám a bőrrel való kapcsolata sokkal régebbre nyúlik vissza. Akkor még Sárospatakhoz kötötte az élet.

- A szüleim kézművesek voltak, édesapám rézdomborítással, édesanyám pedig textillel és kerámiával foglalkozott, így családi örökségként ivódott belém a manualitás – kezdi a bemutatkozást Zajácz Tamás. – A 70-es évek derekán, a nyíregyházi tanárképző főiskola hallgatójaként sokféle anyaggal próbálkoztam, közte a bőrrel is. Az első munkám egy tükör volt, s a fogadtatása fellelkesített. Egyre gyakrabban tértem be a helyi cipészkellék szaküzletben, s egyre nagyobb bőröket vásároltam.

Zajácz Tamás a Naomi Campbellről készült testplasztikával Fotó: Gallai András

Akkoriban még másféle pályán haladt a sorsa, a tanári diploma után a testnevelési egyetemre járt, atletizált (ifjúsági válogatott magasugró volt), edző lett belőle.

- Amikor családot alapítottam, a feleségem kérte, horgonyozzak le a kézművesség mellett, hogy több időt tölthessek a gyerekeinkkel. Így lettem klasszikus szabadúszó alkotóművész, több mint negyven éve ebből élek. Korábban sokat szerepeltem a Képcsarnok galériáiban, Zalaegerszegen is több kiállításom volt.

Ebben a korszakban rusztikus, vastag bőrökkel dolgozott, de vágyott valami finomabb matériára. Elkezdett kísérletezni a lágyabb bőrökkel.

- Velencében, a Dózsepalotában járva megakadt a szemem a színes virágokat ábrázoló finom bőr reliefeken. Kíváncsi lettem, hogyan készülhettek. Utánaolvastam, s kiderült, hogy az 1500-as években a spanyolországi Córdoba városában dolgoztak az úgynevezett kordoványosok, a vékony bőr mesterei. Tanulmányoztam a kevéske fellelhető irodalmat a régi eljárásról, s átültettem a mai anyagokra. Az akkori mesterek nagyon szépen domborították a vékony bőrt, s hogy formatartó legyen, viasszal keményítették meg a fonákját. A viasz azonban egy idő után hő hatására meglágyul, repedezik, sok gond van vele. Ehelyett kidolgoztam egy speciális ragasztóanyagot, ami megbízhatóbban tölti be ezt a funkciót. A találmányomat bejegyeztettem, az eljárást szabadalmi oltalom védi.

A Szabó Erikáról készült testdomborművet maga a színésznő leplezte le a művésztelepen

Következő lépésként a megfelelő színezésről kellett gondoskodnia.

- Eleinte szinte minden bőrtárgy barna volt, mert csak a diópác állt rendelkezésre a festéshez. Szerencsémre azonban Tiszaújvárosban működött egy festékgyár, ahol hajlandók voltak számomra kikísérletezni különböző színű, beszívódó szeszes pácokat, amelyekkel tündöklő árnyalatokat lehetett felvinni a fehér, nyers bőrre.

Folyamatosan fejlesztette a technikáját

Kezdetben használati tárgyakat készített, majd természeti képeket. Tovább fejlesztette technikáját, s ennek révén egy idő után már az emberi test pontos mását is képes volt bőrben megjeleníteni.

- Számomra a legszebb forma a női test, így elkezdtem testplasztikával foglalkozni. Nagy újdonságnak számított ez akkoriban, jelentős publicitást kaptak a munkáim.

Hozzájárult ehhez az is, hogy ismert sztárok – Eszenyi Enikő, Gregor Bernadett – is modelljei voltak. A bőr domborművek gipszminta alapján születtek, így valósághűen örökítették meg az alanyt. Az elkészült művet a modell aláírásával hitelesítette, majd jótékonysági árverésre bocsátották, s a sztár dönthette el, hogy melyik kórháznak, gyerekotthonnak, alapítványnak ajánlja fel az összeget.

Szabó Erika színésznő idomait is megörökítette

A közelmúltban újabb testplasztika született, ezúttal Szabó Erika színésznő idomait örökítve meg. A Barátok közt Tildájaként népszerűvé vált, ám ma már a Thália Színház társulatához tartozó színésznő irodalmi est vendége volt a művésztelepen, s ez alkalommal leplezte le saját testdomborművét. Mint elmondta, elsősorban a jótékonyság lehetősége miatt vállalta a modell szerepét. A róla készült bőrképhez amúgy már gipszmintára sem volt a szükség, a bőrműves időközben akkora gyakorlatra tett szert, hogy megadott méretek alapján is képes elkészíteni a valósághű domborművet.

- Így született meg Naomi Campbell testplasztikája is, amit épp ezen a művésztelepen fejezek be – folytatja Zajácz Tamás. – Néhány éve Amerikában módom volt lefotózni Naomi Campbellt a kifutón egy divatbemutatón, a menedzserétől pedig megkaptam a modell pontos méreteit. Az alak megformálásában igyekeztem megragadni a test járás közbeni dinamikáját, ritmusát, a színekkel pedig utalni a divatvilág sziporkázó lüktetésére.

Zajácz Tamás kísérletező kedve újabb jeleként bőrfotókat is készít. Fényérzékeny zselével keni be a bőr pórusos felszínét, s az így kezelt felületen előhívható a ráexponált fénykép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!