Bőrgyógyász volt a szív- és érbetegek vendége

2018.06.13. 10:00

A bőrrákot szinte mindig leégés okozza

Átmenet nélkül érkezett a kánikula, felhőktől szűrten és szűretlenül is árad ránk az áldott napfény, ezért nem árt kissé feleleveníteni, hogy is hat bőrünkre a hirtelen megemelkedett erejű és időtartamú napsugárzás.

Matyovszky Márta

Dr. Papp Malvina szűrésre is módot kínált, képünkön Rózsa Jánosné bőrét vizsgálja Fotó: A szerző

A zalaegerszegi Szív- és Érbeteg Egyesület minapi összejövetelén elméleti ismeretekhez is jutottak a megjelentek, és bőrgyógyászati szűrésre is lehetőséget kapott, aki igényelte azt. Dr. Papp Malvina bőrgyógyász főorvos nagy érdeklődéssel kísért előadásában bevezetőként általános ismereteket közölt a bőrről. A bőr a legnagyobb kiterjedésű, legjobban látható, állandóan, dinamikusan változó, sokrétű működésű szervünk. Kiterjedése 1,5-2 négyzetméter, súlya a testtömeg 10-12 százaléka, azaz 6–10 kg. Barrierként szolgál a külvilág és testünk más részei között, szervezetünket védi a külső behatásoktól. Az első védelmi vonal a bakteriális-virális fertőzések ellen, fenntartja a testben lévő folyadékegyensúlyt, termosztát funkciója segít a testhőmérséklet szabályozásában. Érzékenyen reagál a legfinomabb érintésre és fájdalomra.

A bőrön élő mikrobák összessége – amelyek velünk, bennünk, rajtunk élnek, táplálnak, védenek, valamint időnként ki is használnak minket – tulajdonképpen mikrobiom, azaz ökológiai rendszer. Az ide tartozó baktériumok, vírusok, gombák részt vesznek az emberi szervezet integritását biztosító határok védelmében, nélkülözhetetlen anyagokat állítanak elő és megakadályozzák idegen mikroorganizmusok tartós megtelepedését rajtunk.

Csak 10-12 éves korra alakul ki a bőr teljes funkcionalitása, ezért szigorúan tilos 3 év alatti gyermeket direkt napfénynek bármilyen formában – homokozás, séta, fürdés – kitenni. 18 éves korig el kellene kerülni a leégést, mert a napsugárzás a DNS-ig be tud jutni, ez ellen a bőr megfelelő védekezése csak 18 éves korra alakul ki. A bőr emlékezik, összegződnek azok a leégések, melyeket életünk folyamán elszenvedünk.

A reggeli fürdés vagy tusolás révén eltávolítjuk ezt a védőköpenyt, ami hiba. Esti mosakodás, fürdés ajánlott, de akkor sem órákig javallt a kádban ülni, hanem gyors zuhannyal kell megszabadulni a testünkre tapadt szennyeződéstől. A bőrt fertőtleníteni nem kell, ellenben idős korban probiotikus testápolókkal segíteni működését, helyreállítani bőrünk mikrobiomját nagyon is ajánlott. A gyógyszertárakban kapható készítmények mind alkalmasak erre a célra. Az időskori bőrszárazság nem csak azért probléma, mert kevéssé esztétikus, hanem mert a száraz bőr viszket, a vakarás sérüléseket okoz a bőrön, lehetőséget teremtve a fertőzésekre. Idős korra a bőr – mint a haj is – elveszíti pigmentjeit.

A napfény éltetőnk, de a sugarak – különösen az UVA és az UVB tartományban – leégést okoznak, melynek következménye korai bőröregedés, szemkárosodás, legyengült immunrendszer, napallergiás és fototoxikus reakció, de bőrrák is lehet. Ez utóbbi több mint 90 százaléka a napsugárzás következménye. A főorvosnő felhívta arra is a figyelmet, hogy az úgynevezett „bio” fénycső, vagy más olyan elnevezés, mely azt sugalmazza, hogy büntetlenül szoláriumozhatunk, félrevezető. Korábban a gyógyászatban is alkalmazták a szoláriumot, azonban a hosszú évek tapasztalata alapján ezek bőrkárosító hatása egyértelműen igazolódott, ma kizárólag az alacsony frekvenciatartományú UVB sugarak felhasználása elfogadott és engedélyezett.

Dr. Papp Malvina szűrésre is módot kínált, képünkön Rózsa Jánosné bőrét vizsgálja Fotó: A szerző

A 35-40 éves korosztálynál ugrásszerűen megnövekedett melanoma okát abban látják az orvosok, hogy ez a korosztály már korlátozás és meggondolás nélkül szoláriumozhatott.

A trópusokon 11 és 15 óra között megáll az élet, ez az az időszak, amikor a napsugárzás a legerősebb és a legkárosítóbb, ezt az időszakot a mi – nagyon megváltozott – éghajlatunkon is naptól védve kellene töltenünk. A fekete rasszok pigmentáltsága hosszú évezredek során alakult olyanná, hogy jól tűrik a napot, számukra a talp és tenyérfelület képez alapot patológiás elváltozások létrejöttéhez. Az egyes bőr- és hajtípusú személyek különbözően érzékenyek a napsugárzásra. Az 1. bőrtípusba tartoznak a vörös vagy világosszőke hajú, fehér bőrű emberek, akik szinte sohasem barnulnak le. A 2. típus először leég, majd lebarnul, a 3. típus már ehhez képest jól barnul. A 4. típus szinte sohasem ég le, míg az 5. típusba az észak-afrikai, az ázsiai és a mediterrán térségek lakói sorolhatók, a 6. típus a fekete bőrűeké.

Jó tudni

Napozáshoz megfelelő faktorszámú bőrvédő szert kell választani, és gondolni kell arra, hogy a sós tengervíz gyorsan leoldja a testápolót, és a vízben a visszaverődés révén még fokozódik a napsugárzás hatása.

Szervezetünk számára, a sok szempontból nélkülözhetetlen D vitamin képződéséhez napi egyszeri 15 perces alkarra, lábszárra kiterjedő napkontaktus elegendő, de idős korban és gyermekeknél a vitaminpótlás szükséges lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!