Mindössze 27 évet élt

2018.05.20. 11:30

Összefogásból újítják fel a kanizsai származású művésznő, Erdősy Eugénia kriptáját

A tragikus sorsú primadonna, Erdősy Eugénia kriptája a kivételes összefogásnak köszönhetően újul meg. A 27 éves korában elhunyt énekesnő rövid, ám annál mozgalmasabb életét a Nagykanizsáról európai színpadokra című kiadványában Kocsis Katalin nyugalmazott könyvtáros foglalta össze.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Egy kutatás eredménye

– Minden a nagykanizsai temetőben kezdődött – emlékezett Kocsis Katalin. – Pályakezdőként, 1974-ben szerettem volna minél alaposabban beleásni magam a helyi művészek életébe. A síremlékek között kutakodva a temető északi bejárata közelében fedeztem fel egy családi kriptát, melyen számos név mellett a fiatal énekesnő neve is szerepelt. Utánanéztem, de az akkor elérhető források vajmi kevés információval szolgáltak. Újabb lendületet a kutatásnak az internet megjelenése adott, ahol már sok érdekes sztorit találtam Erdősyről.

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A könyvtáros először csak a saját blogbejegyzésében igyekezett felvillantani az életpálya különlegesebb állomásait. Azonban ahogy egyre jobban elmélyedt a primadonna életében, úgy érezte, itt az ideje, hogy a szélesebb nyilvánosság elé tárja, milyen csodálatos művész született Nagykanizsán. Ezért határozta el, hogy könyvet készít. A precízen összeállított kötetben Eugénia életpályája mellett külföldi és magyar újságokban megjelent cikkeket is idéz a szerző.

Erdősy Eugénia fiatalon vetett véget életének Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Kocsis Katalin hozzátette: Erdősy Eugénia operaénekesnőnek készült, ehhez elvégezte a bécsi zeneakadémiát. Kiváló mestertől tanulta meg a művészet ezen ágát. A legmagasabb fekvésű, legnagyobb virtuozitást igénylő énekhanggal, ko­loratúrszopránnal rendelkezett. Amellett, hogy kitűnően énekelt, dekoratív hölgy is volt.

Európa szerte megfordult

Eugéniáról többek között kiderült, hogy az európai színpadokon nagy karriert futott be 1886-ban bekövetkezett haláláig. A kanizsai primadonna ünnepelt sztár volt Budapesten, Bécsben, Hamburgban és Berlinben; a német főváros a lábai előtt hevert. Nem egészen tíz évet töltött a pályán, de mielőtt beérett volna, egy berlini parkban főbe lőtte magát. Mint később kiderült: a megsértett női méltóság feletti elkeseredés adta a kezébe a fegyvert.

– A helyi védelem alatt álló kriptába utoljára Eugénia fivérét, Bálintot temették 1963-ban – folytatta Kocsis Katalin. – Azóta vastagon befedte a moha, és a borostyán is átszőtte, a vésett feliratok elhalványultak, de még kivehetők. Tavaly nyáron egy hatalmas vihar leszakította a kőből készült síremlék felső részét. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ez nem a fedlapra esett, hanem mögé, a puha talajra.

A növények az évtizedek alatt összeroppantották a sírt Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Mindezekről akkor szerzett tudomást a Nagykanizsai Szakképzési Centrum (NSZC), amikor a magyar tudomány napja alkalmából Kocsis Katalin tartott előadást, épp Erdősy Eugéniáról.

– A beszámolóból kiderült, hogy a kanizsai sírkertben található kripta milyen rossz állapotban van – mondta Bene Csaba, a szakképzési centrum főigazgatója. – Akkor eldöntöttük, hogy el kellene kezdeni a felújítási munkákat. Az ötlettel megkerestük a várost, amely partner volt. A növényzet eltávolításában a felnőtt parkgondozó képzésben tanuló embereink segítettek tavasszal, ám a tisztogatás után elkeserítő látvány tárult fel. Szeretnénk, ha az összefogásnak hála méltóképp hajthatnánk fejet egy ilyen nagy hírű művész előtt, aki példamutató életével sok erőt adhat mindannyiunknak. A város szempontjából lényeges személyek síremlékeinek felújítására és rendbetételére egyébként évente biztosít pénzügyi alapot az önkormányzat – hangsúlyozta a főigazgató.

Tóth Nándor, Kocsis Katalin és Bene Csaba bízik benne, hogy november 1-jére teljesen felújítják kriptát Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

– A temetőben viszonylag sok, közel 130 síremlék vár felújításra, ezek szintén sorra kerülnek – mondta Tóth Nándor alpolgármester. – Erdősy Eugénia kriptája azért is fontos, mert az egyik főbejárathoz közel, ráadásul a gyalogút mentén fekszik, ezért ennek rendbetételére még ebben az évben sor kerül; jó esetben mindenszentek napjára befejeződhet a munka. A felújítást végző vállalkozó dönti el, miként tervezi a beruházást, ám amennyiben ez lehetséges, nagyon jó lenne, ha eredeti formájában sikerülne helyreállítani a síremléket – tette hozzá az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!