2018.05.15. 08:50
Ön hogy készíti el a spárgát?
A spárga a zöldségek királya, ma már Zalában is termesztik, de kevesen tudják jól elkészíteni, sokan idegenkednek tőle, meg sem kóstolják. Mutatunk néhány trükköt, hogy Ön is megkedvelje ezt a tavaszi ételt!
Fotó: mindmegette.hu
A spárga a szlovén Tengermellékről került Zala megyébe, HOsszúfalun már fesztiválja is van ennek a finom, tavaszi zöldségnek.
Számos elkészítési módja ismert, a mindmegette.hu receptoldalról válogattunk spárgás ételeket Önöknek.
SPÁRGALEVES
Hozzávalók:
50 dkg spárga
3 dl tejföl
1 evőkanál finomliszt
só
cukor
1 csokor petrezselyem
Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.
3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.
SPÁRGA FÜSTÖLT SAJTMÁRTÁSBAN
HOZZÁVALÓK
60 dkg spárga
10 dkg füstölt főtt sonka
20 dkg füstölt sajt
4 dl tej
4-5 csepp citromlé
só
ELKÉSZÍTÉS
A spárgát megtisztítjuk, majd sós, citromlével ízesített vízben megpároljuk.
A füstölt sajtot lereszeljük, és egy serpenyőben, állandó keverés mellett felolvasztjuk, majd tejjel mártás sűrűségűre hígítjuk és felforraljuk.
A sonkaszeleteket kiterítjük, beletekerjük a spárgákat, majd még forrón a tányérokra helyezzük és a sajtmártással tálaljuk.
ZÖLDSALÁTA SPÁRGÁVAL, TOJÁSOS ÖNTETTEL ÉS BAZSALIKOMOS PIRÍTÓSSAL
HOZZÁVALÓK
50 dkg spárga
½ citrom
1 teáskanál cukor
2 db főtt tojás
2 db retek
5 dkg kígyóuborka
3 fej gomba
2 szál zöldhagyma
1 csokor petrezselyem
2-3 evőkanál fehérborecet (jó minőségű)
9 evőkanál extra szűz olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
10 levél bazsalikom
1 db bagett
ELKÉSZÍTÉS
A spárgához való vizet feltesszük főni, ha felforrt, hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és 1 teáskanál sót. Közben a spárgát meghámozzuk, majd fedő alatt kb. 8-10 percig főzzükt. Akkor jó, ha még egy kicsit roppanós. (Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy szedőkanálra helyezzük, és ha szépen rugózik a spárga két vége, akkor éppen jó, ha már lekonyul, akkor már túlfőtt.)
A spárgával párhuzamosan a tojásokat is megfőzzük.
Az öntethez a zöldségeket és a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd összekeverjük 5 evőkanál olívaolajjal és az ecettel, sózzuk, borsozzuk. A főtt spárgát négy darabba vágjuk, és azt is hozzáadjuk.
A fokhagymát, a bazsalikomleveleket és a sót mozsárban összezúzzuk, 4 evőkanál extra szűz olívaolajjal összekeverjük.
A bagettet rézsútosan vékony szeletekre vágjuk, kenyérpirítóban megpirítjuk. A pirított bagettszeleteket megkenjük a bazsalikomos szósszal.
A spárgás öntetet tányérra szedjük, olívaolajjal meglocsoljuk, és a meleg bagettszeletekkel tálaljuk.
Várjuk az Ön spárga receptjeit is a [email protected] címre!