Receptek

2018.05.15. 08:50

Ön hogy készíti el a spárgát?

A spárga a zöldségek királya, ma már Zalában is termesztik, de kevesen tudják jól elkészíteni, sokan idegenkednek tőle, meg sem kóstolják. Mutatunk néhány trükköt, hogy Ön is megkedvelje ezt a tavaszi ételt!

zaol.hu

Fotó: mindmegette.hu

A spárga a szlovén Tengermellékről került Zala megyébe, HOsszúfalun már fesztiválja is van ennek a finom, tavaszi zöldségnek.

Számos elkészítési módja ismert, a mindmegette.hu receptoldalról válogattunk spárgás ételeket Önöknek.

SPÁRGALEVES

Hozzávalók:

50 dkg spárga

3 dl tejföl

1 evőkanál finomliszt

cukor

1 csokor petrezselyem

Elkészítés: A spárgákat megpucolom. Ez a mozzanat az egész spárgaevészet alfája és omegája. Aki zölddel kezd, annak csak a végit kell lekapnia, és egyből ugorhat tovább az elkészítés módjára; de aki a klasszikus fehér spárgából kíván eledelt, az jól figyeljen. A spárgának az aljából levágunk úgy 3 centit, majd a feje felé egy éles késsel körben megpucoljuk, megszabadítva ezzel a fás részektől. A fejét magát NEM kell pucolni.

3-4 centis darabokra vágom, majd enyhén cukros vízben megfőzöm. Sóval ízesítem, a liszttel csomómentesen kikevert tejföllel behabarom, friss petrezselyemmel megszórom. Vajas galuskával dúsítva tálalom.

SPÁRGA FÜSTÖLT SAJTMÁRTÁSBAN

HOZZÁVALÓK

60 dkg spárga

10 dkg füstölt főtt sonka

20 dkg füstölt sajt

4 dl tej

4-5 csepp citromlé

ELKÉSZÍTÉS

A spárgát megtisztítjuk, majd sós, citromlével ízesített vízben megpároljuk.

A füstölt sajtot lereszeljük, és egy serpenyőben, állandó keverés mellett felolvasztjuk, majd tejjel mártás sűrűségűre hígítjuk és felforraljuk.

A sonkaszeleteket kiterítjük, beletekerjük a spárgákat, majd még forrón a tányérokra helyezzük és a sajtmártással tálaljuk.

Fotó: mindmegette.hu

ZÖLDSALÁTA SPÁRGÁVAL, TOJÁSOS ÖNTETTEL ÉS BAZSALIKOMOS PIRÍTÓSSAL

HOZZÁVALÓK

50 dkg spárga

½ citrom

1 teáskanál cukor

2 db főtt tojás

2 db retek

5 dkg kígyóuborka

3 fej gomba

2 szál zöldhagyma

1 csokor petrezselyem

2-3 evőkanál fehérborecet (jó minőségű)

9 evőkanál extra szűz olívaolaj

3 gerezd fokhagyma

10 levél bazsalikom

1 db bagett

ELKÉSZÍTÉS

A spárgához való vizet feltesszük főni, ha felforrt, hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és 1 teáskanál sót. Közben a spárgát meghámozzuk, majd fedő alatt kb. 8-10 percig főzzükt. Akkor jó, ha még egy kicsit roppanós. (Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy szedőkanálra helyezzük, és ha szépen rugózik a spárga két vége, akkor éppen jó, ha már lekonyul, akkor már túlfőtt.)

A spárgával párhuzamosan a tojásokat is megfőzzük.

Az öntethez a zöldségeket és a főtt tojásokat apró kockára vágjuk, majd összekeverjük 5 evőkanál olívaolajjal és az ecettel, sózzuk, borsozzuk. A főtt spárgát négy darabba vágjuk, és azt is hozzáadjuk.

A fokhagymát, a bazsalikomleveleket és a sót mozsárban összezúzzuk, 4 evőkanál extra szűz olívaolajjal összekeverjük.

A bagettet rézsútosan vékony szeletekre vágjuk, kenyérpirítóban megpirítjuk. A pirított bagettszeleteket megkenjük a bazsalikomos szósszal.

A spárgás öntetet tányérra szedjük, olívaolajjal meglocsoljuk, és a meleg bagettszeletekkel tálaljuk.

Várjuk az Ön spárga receptjeit is a [email protected] címre!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!