2018.05.08. 11:30
Minden kortyában benne van a Balaton
Virágmotívumok, indiánfej tejhabból művészien megrajzolva a forró cappuccino tetején, üdítő, jeges kávéköltemények, ehető virágokkal díszített, vagy csillámló koktél-többek között ilyen érdekességeket is készítettek a térségből és az ország távolabbi részéről érkezett versenyzők szombaton, Gyenesdiáson, a Balatoni Barista és Koktél Bajnokságon.
Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap
A Balatoni Kurzusok rendezvénysorozat versenyén- melyhez csatlakozott a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is- elsőként a baristák mérkőztek meg. Minden versenyzőnek negyed óra alatt kellett elkészíteni és a zsűrinek felszolgálni négy-négy adag eszpresszót, cappuccinot és saját maga által kitalált kávéitalt. Utóbbiak közül a legkreatívabb lett a Balaton kávéja.
Ezt már harmadik éve választják ki, s a régió több kávézójában, cukrászdájában és éttermében kínálnak.
- Egy adag eszpresszó kávé, cseresznyepüré, kicsi citrus és tonik le van shakelve és jégre van szűrve, majd mindenki kedve szerint díszíti- mutatta be a Pelso Nova névre keresztelt italt megálmodója, a Győrből érkezett Csóka Richárd, aki ehető virágokkal kínálta kreációját.
A Balaton Barista Bajnoka
A versenyen összteljesítménye alapján megválasztották a Balaton Barista Bajnokát is, e címet az ugyancsak győri Józsi Erik nyerte el.
Délután újabb versenyzők álltak a pult mögé – és a baristák közül is többen megmérették magukat e versenyszámban is a saját recept alapján készült italokkal, hiszen kezdetét vette a koktélbajnokság. Így a nap végére – idén először – az is kiderült, milyen italkülönlegességet kortyolgathatnak a vendégek a tó körül a Balaton Koktéljaként.
A Balaton kávéja és koktélja
- A Balaton szíve nevet kapta. Ebben gin, rózsalimonádé, barack-és kardamon bitter, levendula-és bodzaszirup, valamint friss lime van. A levendula Tihanyhoz, a bodza Balatonfenyveshez kötődik: koktélhoz próbáltam virágosabb ízt adni – mesélte a gyömrői Keleti Máté, akinek a Balaton a természetet, a harmóniát, a nyugodt, kellemes hangulatot jelenti, ezt próbálta visszatükrözni italában.
A két kategóriában közel húsz versenyző mérte össze magát és italát, a zsűri több szempont alapján értékelt.
A Balaton kávéja
- A Balaton kávéjában nem elsősorban az alapanyagokat, sokkal inkább azt az érzést, azt a hangulatot próbáltuk keresni, hogy jó helyszín, kellemes környezet, turisztikai attrakció, látványosság a Balaton – és ez benne is volt. A Balaton koktéljánál ugyanezt a jó érzést kerestük: hogy ülünk egy teraszon, nézzük a tavat és az íz illeszkedjen ehhez, vagy ha máshol kóstoljuk, jusson eszünkbe a Balaton- összegezte Miklós Beatrix, a hévízi Hungarikum Programiroda igazgatója, a zsűri elnöke.
A verseny ötletgazdája és szervezője a gyenesdiási Somogyi Zoltán kiemelte: több barista már visszatérő versenyző, s látszik munkájukon és kávéikon a fejlődés.
- Ehhez remélhetőleg az elmúlt évek értékelései, a zsűritől kapott tanácsok is hozzájárultak. A cél a kezdetektől fogva a minőségi kávék és kávézás elterjesztése. A koktélok között pedig egy frissítő, igazi nyári, balatoni italt kerestünk. A bajnokság célja a Balaton megismertetése és hírnevének erősítése, a balatoni életérzés bemutatása- összegezte Somogyi Zoltán.