2018.05.16. 18:02
Három ínycsiklandozó finomság eperből
Kevés olyan ember van aki ne szeretné az epret. Zala megyében Lakhegyen szerveznek idén is eperszedést, így viszonylag könnyen hozzájuthat a friss gyümölcshöz. Lássuk milyen finomságokat tud belőle készíteni!
Fegyvernek, 2014. április 23. Szedik a szabadföldi epret Fegyverneken, Huber István családi gazdálkodó földjén 2014. április 23-án. MTI Fotó: Mészáros János
Az epret szinte az egész világon termesztik, főleg földrajzi alkalmazkodóképessége miatt. A gyümölcs nemcsak népszerű, hanem egészséges is, hiszen fogyasztása segít az emésztési problémák leküzdésében, méregtelenít, elősegíti a testsúlycsökkenést, ráadásul természetes fájdalomcsillapítónak sem utolsó. Ha nemcsak natúran szeretné csipegetni, mutatunk néhány elkészítési módot a mindmegette.hu receptoldalról.
Mézes eperkrém leves
Hozzávalók:
1 kg eper
5-6 evőkanál méz
2 doboz epres joghurt
2 csomag vaníliás cukor
1 dl tej
2 dl tejszín
1-2 dl narancslé
A tetejére:
felvert tejszínhab
citromfű levelek
eper
Elkészítés:
1.) Az epret megmossuk, megtisztítjuk.
2.) Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel, mézzel díszítjük.
Epermisu
Hozzávalók 6 adaghoz:
A sziruphoz:
10 dkg cukor
2 dl víz
2 citrom
A krémhez:
50 dkg eper
30 dkg mascarpone krémsajt
20 dkg fehér csokoládé
1 dl tejszín
+ 40 db babapiskóta
30 dkg eper
a tetejére cukrozatlan kakaópor
Elkészítés: Először a cukros szirupot készítjük el. Ehhez beleszórjuk egy kis lábasba a cukrot, ráöntjük a vizet, és kevergetve felmelegítjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. Lereszeljük a citromok héját, beleszórjuk a cukros szirupba. A két lereszelt citrom kifacsart levét átszűrve hozzákeverjük a sziruphoz.
Hozzáfogunk a krémhez. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és felaprítva beleszórjuk a turmixgépbe, amellyel egy perc alatt pépesre törjük. Az eperturmixot összekeverjük a mascarponéval, és mehet bele a gőzön megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel végeztünk, fellazítjuk a krémet a tejszínnel.
Egy tálba lerakunk egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre rákenünk egy kis krémet, amit megszórunk apróra vágott eperdarabokkal, és addig folytatjuk a babapiskóta, krém meg a gyümölcsdarabok rétegezését, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg legyen, hogy a rászórt kakaópornak legyen mihez tapadnia.
Néhány órát, vagy akár egy éjszakán át hűtőben hűtjük.
Túrókrémes eklerfánk eperrel és rebarbarával
A tésztához:
7,5 dkg liszt (átszitelve)
0,75 dl hideg víz
0,75 dl hideg tej
5 dkg vaj
2 db tojás (kissé felverve)
A túrókrémhez:
20 dkg túró
5 dkg porcukor
1/2 darab citrom reszelt héja
1,5 dl habtejszín
1 evőkanál zselatin (vízben feloldva)
A rebarbarakompóthoz:
4 szál rebarbara
4 evőkanál cukor
1 dl fehérbor
3 csepp citromlé
A díszítéshez:
8 szem eper
porcukor a tetejére
ELKÉSZÍTÉS
A tésztához felforraljuk a vizet a vajjal és egy csipet sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat.
Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.
A rebarbarakompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, beletesszük a rebarbarát, és kb. 5 percig főzzük, lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni. Az epret felszeleteljük.
A túrókrémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük, majd a túrókrémbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.
A fánkokat félbevágjuk, először túrókrémmel töltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsöpögtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.