Receptek

2018.05.16. 18:02

Három ínycsiklandozó finomság eperből

Kevés olyan ember van aki ne szeretné az epret. Zala megyében Lakhegyen szerveznek idén is eperszedést, így viszonylag könnyen hozzájuthat a friss gyümölcshöz. Lássuk milyen finomságokat tud belőle készíteni!

zaol.hu

Fegyvernek, 2014. április 23. Szedik a szabadföldi epret Fegyverneken, Huber István családi gazdálkodó földjén 2014. április 23-án. MTI Fotó: Mészáros János

Az epret szinte az egész világon termesztik, főleg földrajzi alkalmazkodóképessége miatt. A gyümölcs nemcsak népszerű, hanem egészséges is, hiszen fogyasztása segít az emésztési problémák leküzdésében, méregtelenít, elősegíti a testsúlycsökkenést, ráadásul természetes fájdalomcsillapítónak sem utolsó. Ha nemcsak natúran szeretné csipegetni, mutatunk néhány elkészítési módot a mindmegette.hu receptoldalról.

Mézes eperkrém leves

Mézes eperkrém leves

Hozzávalók:

1 kg eper

5-6 evőkanál méz

2 doboz epres joghurt

2 csomag vaníliás cukor

1 dl tej

2 dl tejszín

1-2 dl narancslé

A tetejére:

felvert tejszínhab

citromfű levelek

eper

Elkészítés:

1.) Az epret megmossuk, megtisztítjuk.

2.) Minden hozzávalót turmixgépbe teszünk, és homogénre keverjük az egészet. Tálalásig hűtőben tartjuk, a végén felvert tejszínhabbal, citromfűvel, eperrel, mézzel díszítjük.

Epermisu

Epermisu

Hozzávalók 6 adaghoz:

A sziruphoz:

10 dkg cukor

2 dl víz

2 citrom

A krémhez:

50 dkg eper

30 dkg mascarpone krémsajt

20 dkg fehér csokoládé

1 dl tejszín

+ 40 db babapiskóta

30 dkg eper

a tetejére cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: Először a cukros szirupot készítjük el. Ehhez beleszórjuk egy kis lábasba a cukrot, ráöntjük a vizet, és kevergetve felmelegítjük, hogy a cukor teljesen feloldódjon a vízben. Lereszeljük a citromok héját, beleszórjuk a cukros szirupba. A két lereszelt citrom kifacsart levét átszűrve hozzákeverjük a sziruphoz.

Hozzáfogunk a krémhez. Az epret megmossuk, kicsumázzuk, és felaprítva beleszórjuk a turmixgépbe, amellyel egy perc alatt pépesre törjük. Az eperturmixot összekeverjük a mascarponéval, és mehet bele a gőzön megolvasztott fehér csoki is. Ha ezzel végeztünk, fellazítjuk a krémet a tejszínnel.

Egy tálba lerakunk egy réteg cukros-citromos szirupban megáztatott babapiskótát, erre rákenünk egy kis krémet, amit megszórunk apróra vágott eperdarabokkal, és addig folytatjuk a babapiskóta, krém meg a gyümölcsdarabok rétegezését, ameddig csak van miből. A vége mindig krémréteg legyen, hogy a rászórt kakaópornak legyen mihez tapadnia.

Néhány órát, vagy akár egy éjszakán át hűtőben hűtjük.

Túrókrémes eklerfánk eperrel és rebarbarával

Túrókrémes eklerfánk eperrel és rebarbarával

A tésztához:

7,5 dkg liszt (átszitelve)

0,75 dl hideg víz

0,75 dl hideg tej

5 dkg vaj

2 db tojás (kissé felverve)

A túrókrémhez:

20 dkg túró

5 dkg porcukor

1/2 darab citrom reszelt héja

1,5 dl habtejszín

1 evőkanál zselatin (vízben feloldva)

A rebarbarakompóthoz:

4 szál rebarbara

4 evőkanál cukor

1 dl fehérbor

3 csepp citromlé

A díszítéshez:

8 szem eper

porcukor a tetejére

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához felforraljuk a vizet a vajjal és egy csipet sóval, hozzákeverjük a lisztet, és addig keverjük a tűz fölött, míg elválik az edény falától és sercegő hangot ad. Lehúzzuk a tűzről, és egyenként belekeverjük a tojásokat.

Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsibe dió nagyságú gömböket nyomunk. 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt megsütjük.

A rebarbarakompóthoz megtisztítjuk és 1,5 centis darabokra vágjuk a rebarbarát. A cukrot karamellizáljuk, felöntjük a borral, elkeverjük, beletesszük a rebarbarát, és kb. 5 percig főzzük, lehúzzuk, majd hagyjuk a lében kihűlni. Az epret felszeleteljük.

A túrókrémhez a túrót simára keverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal. Habbá verjük a tejszínt. A zselatint a rebarbara főzőlevéből egy kevéssel elkeverjük, felforraljuk, majd a felvert tejszínhez keverjük, majd a túrókrémbe forgatjuk, hűtőbe tesszük.

A fánkokat félbevágjuk, először túrókrémmel töltjük, kirakjuk eperszeletekkel, majd a leszűrt, lecsöpögtetett rebarbarafalatokat elrendezzük a tetején. Rátesszük a fánksapkákat, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!