Borturizmus

2018.04.09. 10:00

Nyitott pincék a zalatárnoki szőlőhegyen

Közel 80 fő vett részt a település melletti Szent György-hegyen immár nyolcadik alkalommal megrendezett pincejáráson. A szombati mustrán öt gazda kínálta boraival a vendégeket.

Gyuricza Ferenc

Gulyás Bálint kínálja a baki Gulyás Pétert

Fotó: Gyuricza Ferenc/ Zalai Hírlap

Becze István körülbelül négyszáz tőből álló kisebb birtokot művel. A nyolcvanéves férfi a szüleitől örökölte a teljesen vegyes, legalább negyvenféle szőlőt tartalmazó ültetvényt.

- Hagyományos telepítésű szőlő volt, de 1978-ban kaptam egy szívinfarktust, s utána nem nagyon tudtam hajolgatni, ezért kordonossá alakítottunk át – magyarázta. – Így aztán ma is többnyire én művelgetem, bár a család többi tagja is besegít.

A szőlőültetvény sajátosságai miatt Becze Istvánnak vegyes bora van, fehérből egész szép mennyiség, ám vörösből csak kevés. Ennek ellenére az idős férfi unokája, Gulyás Bálint mind a kettőből folyamatosan kínálgatta a vendégeket, akik közül többen megnézték az ültetvényt is.

Gulyás Bálint kínálja a baki Gulyás Pétert
Fotós: Gyuricza Ferenc/ Zalai Hírlap

- A vegetáció már elindult, a vessző tele nedvtartalommal – egészítette ki az elmondottakat Gulyás Bálint. – Ezért aztán a metszést célszerű volt már elvégezni, hiszen aki késlekedett vele, az olyan kockázatot is vállalt, hogy nem tudja lehúzni a vesszőt a lugasdróthoz. Arról egyelőre sokat nem lehet mondani, hogy milyen év várható, ugyanis a tél elhúzódása miatt a rügyfakadás késik, így ráhagyással metszettünk. Egy kevés elfagyással számolni kell, ez is a huzamosabb ideig tartó hideg időjárás miatt alakult így.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!