KutyaJó Kalandok Zalában

2018.04.18. 17:24

Ha a kutya választ ki felelésre...

Új színfolttal gazdagodott a gyermekprogramok palettája, állat-asszisztált foglalkozások várják a családokat Zalaegerszegen és Nagykanizsán.

Magyar Hajnalka

Első alkalommal a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár olvasótermében volt módunk ismerkedni az új játszóházi modellel. A KutyaJó Kalandok című rendezvényen három korcsoportban (cseperedő bölcsisek, tipegő óvodások, lépegető iskolások) fogadták a gyerekeket.

A Zalai Kutyasuli égisze alatt zajló játékos délelőtt keretében Szécsi Lászlóné felvezető Pedro terápiás és Pablo terápiás tanuló kutyájával, dr. Nagy Erzsébet felvezető pedig Andi nevű terápiás kutyájával szerzett élményt a résztvevőknek. A játszóház szakmai, pedagógiai vezetője Tolnai Tímea volt, aki Zserbó nevű, a terápiás alkalmasságot még most elsajátító uszkárjával érkezett.

- Célunk, hogy havi rendszerességgel kínáljunk minőségi elfoglaltságot a családoknak, komplex pedagógiai programcsomag mentén – vázolja a lényeget Tolnai Tímea.

A gyerekek imádják a kutyákat

- A gyerekek játszhatnak, trükközhetnek a kutyákkal, feladatokat hajtanak végre velük. Közben sokat mondókázunk, mesélünk, énekelünk, s a felelős állattartás alapjainak megtanulása mellett képességek kibontakoztatásának is teret nyitunk.

A gyerekek három korcsoportban érkeznek
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Az új lehetőség nem azonos a problémával küzdő gyerekeknél alkalmazott kutyaterápiával, ami fejlesztő- vagy gyógypedagógus vezetésével zajlik. Esetünkben állat-asszisztált foglalkozásokról volna szó, egészséges gyerekek részvételével. Az összejöveteleken mindig valamely jeles nap, ünnep, évszak, vagy más tematika köré szervezik a játékos, kutyával végezhető feladatokat. Az életkori sajátosságokat messzemenően figyelembe vevő foglalkozásoknak Zalaegerszegen a megyei könyvtár, Nagykanizsán pedig a Pannon Egyetem Kampusza ad otthont.

Észrevétlenül tanulnak, fejlődnek a gyerekek a kutyák közelében

S hogy mit tesz hozzá a négylábúak jelenléte a játszóházak klasszikus kínálatához?

- Aki szereti a kutyákat tudja, hogy alapvetően jó, megnyugtató a közelükben lenni. Ezt az érzést a biokémia is igazolja. Olyan hormonok szabadulnak fel ugyanis, amelyek csökkentik a stresszt, kellemes közérzetet, boldogságot okoznak, beállítják a vérnyomást. A gyerekeknél emellett a motivációs szint is megnő a kutyák jelenlétében, minden feladatot sokkal odaadóbban oldanak meg. Szinte észrevétlenül tanulnak, fejlődnek bizonyos képességeik, mint például a kommunikációs képességek, a finommotorika, vagy a nagymozgás.

Tolnai Tímea korábban fejlesztőpedagógusként dolgozott Pózván, a Fogyatékos Személyek Otthonában. Kutyaterápiát is alkalmazott, dr. Nagy Erzsébet és Andi-kutya közreműködésével.

Tolnai Tímea, valamint a záróvizsga előtt álló Zserbó kutya
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

- Hihetetlenül eredményesnek bizonyult a közös munka, volt olyan ellátott, aki évek óta nem beszélt, de akkor és ott megszólalt. Szécsi Lászlóné és dr. Nagy Erzsébet azóta több intézményt is látogat a kutyáival Zalaegerszegen, Nagykanizsán, Hévízen és Muraszemenyén, s én is elkezdtem a 3 éves középuszkár Zserbót felkészíteni a szükséges vizsgákra, melyek közül már csak a záróvizsgánk van hátra. Ahhoz, hogy mindezt játszóházi keretek közé vigyük, szükség volt pedagógiai háttérre is.

Így aztán Tímea elvégezte a szükséges képzést, amelynek birtokában állat-asszisztált foglalkozást vezethet.

Speciális játszóház

- E speciális játszóház keretében a pedagógusnak és a kutyák felvezetőinek nagyon szorosan együtt kell működniük – avat be. – Meghatározzuk, hogy mi a pedagógiai cél, milyen képességeket szeretnénk fejleszteni, s hogy a kutyával mi tehető ehhez hozzá. A foglalkozásokon mindez úgy valósul meg, hogy jómagam a gyerekekkel és a felvezetőkkel, utóbbiak pedig a kutyákkal tartják a kontaktust, tehát egymás kompetenciáit nem lépjük át.

Zalában eddig jobbára alkalomszerűen kínálkozott mód állat-asszisztált foglalkozásokra, ők azonban azt szeretnék, hogy minden elsős osztálynak legyen egy saját terápiás kutyája.

Ismerkedés, bizalom... Egy pillanat a megyei könyvtár olvasótermében megtartott első összejövetelből
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

- Nagyon megkönnyíthetné ez az iskolakezdést, a gyerekek sokkal aktívabban, ugyanakkor oldottabban dolgoznak egy kutyás órán. Ha ugyanis valakit a kutyus választ ki felelésre, vagy neki címezve kell felolvasni egy mesét, a drukk, az izgalom nyomtalanul elröppen.

Nagykanizsán legközelebb április 21-én, Zalaegerszegen pedig május 19-én vehetnek részt a családok KutyaJó Kalandokban, ahol a részvétel továbbra is regisztrációhoz kötött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában