Egy-két-há'

2018.03.18. 09:00

Senior táncóra Nagykanizsán: Szenvedélyük és boldogságuk a tánc

A laptopból „dübörög” az ütemes, ír-kelta muzsika. Az a fajta zene, amire még akkor is jár az ember lába, ha éppen ül.

Szabó Zsófia

A hölgyek, Orbán-Schwarcz Zsuzsa vezetésével, hetente örömtáncot járnak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Azonban tucatnyi hölgynek, akik már az ötven évet is megkerülték, eszükbe sem jut fél percre sem székbe pattanni. Miért is tennék, hiszen örömmel járnak minden hétfőn a Honvéd Kaszinóba. A szenior táncórákra, amit szépkorúaknak tart Orbán-Schwarcz Zsuzsa.

A tanítványok nem profi táncosok, nem fittness-lady-k, hanem nyugdíjasok. A csinos, életvidám és energikus asszonyok hetente ropják a legális „bulikon”, ám nem azzal a céllal, hogy valamikor színpadra álljanak. Azért, hogy jól érezzék magukat, javuljon a kondíciójuk. Nem bonyolult koreográfiáról, léptekről van szó. Bárki elsajátíthatja, akár táncolt valaha, akár nem.

Ezt mondta Orbán – Schwarcz Zsuzsa, aki szociálpedagógusi hivatása mellett szeniortánc-oktatóként dolgozik. Mindig mosolyog, együtt táncol a tanítványokkal, mindenkihez van egy jó, dicsérő szava.

A mentális egészségre is jó hatással van

- Azért is végeztem el a szeniortánc-oktatói képzést, hogy az idősebb generációnak – akiket nem mellesleg nagyon szeretek, tisztelek – olyasfajta elfoglaltságot, programot kínáljak, ami kimozdítja őket otthonról, s jót tesz nekik – mesélte Zsuzsa. – Azt szoktam mondani, ötven éves kortól 100 éves korig bárkit szívesen látunk. Ez a tánc megtanulható, nem bonyolult dolog. Számos jótékony hatása van, ezért is hívjuk öröm-és közösségi táncnak. Nem olyan, mint a hagyományos tánc: nincsenek benne nehéz, bonyolult elemek, pörgések, forgások, akrobatikus elemek. Mindössze néhány lépéskombinációt kell elsajátítani. Ehhez viszont kell az agyi kapacitás is, így ez a tánc nem csak a testre gyakorol jótékony hatást, a szellemet is frissen tartja. Tehát agytornának is kiváló. Az Alzheimer-kór vagy az időskori demencia kialakulását is meggátolja.

A hölgyek, Orbán-Schwarcz Zsuzsa vezetésével, hetente örömtáncot járnak Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

S hogy mennyire ismert ma hazánkban a szeniortánc, aminek külföldön már sok ezüstkorú hódol? Orbán-Schwarcz Zsuzsa azt mondta: az ország különböző pontjain már vannak hasonló programok, táncórák, idővel vélhetően egyre több helyen lesznek, amint híre megy a jótékony hatása.

- Már az órák maguk sem hagyományos módon, netán szigorú szabályok szerint kezdődnek – folytatta Zsuzsa. – Nem bemelegítéssel, hanem beszélgetéssel nyitunk. Ezután felelevenítjük a korábbi órákon tanultakat, hogy ne felejtsük el, amiket már elsajátítottunk. Nem standard vagy latintáncokhoz kellő alapokat sajátítunk el. Itt speciális lépések vannak, mint a promenád – azaz sétalépés és még sorolhatnám. A zene viszont ugyanúgy szól közben, mint bármilyen más táncórán. Itt nem szükséges partner, egyénileg is lehet táncolni. Bármikor be lehet csatlakozni az órákba, nincs kezdő és haladó kurzus. Pár alkalom után mindenki ugyanolyan ügyes lehet, mint azok a hölgyek, akikkel már pár hét óta együtt táncolunk – jegyezte meg büszkén az oktató, két tánclépés közben. Merthogy az óra nem áll meg még a riport kedvéért sem, a hölgyeknek nagyon jár a lábuk. Mindössze két szusszanásnyi szünetet tartanak.

Nem látszik a kor

A csinos hölgyek mindegyike édesanya, nagymama. Persze az, hogy nem a húszas éveikben járnak, meg sem látszik rajtuk. Igényesek, pörgősek, derűsek. Egyiküknek sincs sportmúltja, csak hobbiból táncoltak, jártak bálokba, annak idején. Néhányan egészségügyi gondokkal is küzdenek, köztük a 62 éves Kertész Zsuzsa is, ám nyoma sincs rajta a betegségnek. Gyönyörű, egyenes tartása van, kedves, mosolygós.

- Öt műtéten vagyok túl, csípőproblémáim is vannak. Több kiló felszaladt, emiatt nehezebben is mozgok. Intenzív tornáról szó sem lehet – fűzte hozzá Kertész Zsuzsa. – A plusz súlyt szeretném leadni, energikusabb lenni, ezért is táncolok. Nem megerőltető, hanem nagyon jót tesz. Alig várom a hétfőn, hogy jöhessek az órára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!