Staféta dr. Mándó Zsuzsával

2018.03.04. 09:00

Miként előzhető meg a csontritkulás?

DR. KOVÁTS LÁSZLÓ a stafétát dr. Mándó Zsuzsa reumatológus főorvosnak adta tovább, a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről kérdezve.

Magyar Hajnalka

Fotó: Boncföldi Beáta

- A CSONTRITKULÁS megelőzése már gyermekkorban elkezdődik. Az egészséges csontozat megtartásához három dologra van szükség: rendszeres testmozgásra, megfelelő mennyiségű kalciumra, valamint elegendő D-vitaminra, amely a kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen. Az egyes életkorokban, illetve társbetegségektől függően különböző a kalciumigény, így érdemes szakemberrel konzultálni. A csontritkulás terápiája lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres. Az első esetről kizárólag szakorvos dönthet. A nem gyógyszeres kezeléshez tartozik a diéta, a fizioterápia, a gyógytorna, a felvilágosítás. Fontos az esések kockázatának csökkentése, akadálymentesítsük a környezetünket, ne legyenek az utunkban kiálló szegélyű szőnyegek, küszöbök. A megfelelő világítás is fontos, továbbá rendszeres látásvizsgálat szükséges.

Fotó: Boncföldi Beáta

DR. MÁNDÓ ZSUZSA a stafétát Németh-Horváth Katalinnak adta át, kérdése, hogyan született meg a „Mosollyal a betegség ellen” arthritis betegklub ötlete ?

 

A staféta következő vendége:

Németh-Horváth Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!